Защо все повече млади хора се разболяват от рак

Нямаме нужда от статистики, за да разберем, че все повече млади хора се разболяват от рак. Вероятно познаваме поне един. Със сигурност и всеки ден чуваме за много други случаи. Все пак сухата статистика е настина притеснителна - в последните 30 години случаите на онкологични заболявания при хора над 50 години са се увеличили с 80%.

И просто няма как да не се запитаме защо все повече млади хора се разболяват от рак. А отговорът на този въпрос не е никак прост дори за учените, които се опитват да открият причините, за да може да се работи и в посока противодействие. Ето какво се знае на този етап.

Според ново изследване на учени от Washington University School of Medicine в Сейнт Луис, в момента се наблюдава по-бързо стареене на клетките в човешкото тяло, което може да е една от предпоставките за по-честото диагностициране в по-ранна възраст. Именно стареенето е основен рисков фактор за рака и когато биологично то се случва по-рано, това намалява и възрастта на заболелите.

"Износването" на тялото зависи не само от различни генетични фактори, но и от начина на живот, както и от стреса. Затова и не е особена изненада, че биологичната ни възраст вероятно е по-голяма от действителната. А ето и кои са останалите фактори, които ни състаряват преждевременно и ни правят жертва на онкологични, но и на други заболявания дори в разцвета на силите ни.

Медиците разглеждат огромна база данни, съдържаща медицинските досиета на близо 150 хиляди души на възраст между 37 и 54 години. Така извеждат основните кръвни показатели, свързани с биологичното стареене. 

- албуминът е протеин, произвеждан от черния дроб, чиито стойности падат с напредване на възрастта;

- глюкоза - колко по-възрастни сме, толкова по-дълго нейните нива остават високи след хранене;

- с-реактивен протеин - ако нивата му са относително високи, дори когато не сме болни, това е признак за преждевременно стареене. Това е така, защото този протеин се произвежда от черния дроб, когато в тялото има активен възпалителен процес;

- креатинин - той също е добре да бъде в по-ниски граници. Представлява отпадъчен продукт в кръвта след разграждането на мускулна тъкан и усвояване на протеини;

- лимфоцити - техният брой е свързан с имунния отговор и се наблюдава тенденция да намалява с възрастта, което и обяснява защо ставаме все по-податливи на различни заболявания;

- среден клетъчен обем - той също се увеличава с възрастта;

- алкална фосфатаза - при този ензим, който с произвежда от черния дроб и костите, се наблюдава увеличаване на стойностите с напредване на възрастта;

- количество бели кръвни клетки - когато тази стойност е към горната граница на референтните стойности, това също може да е показател за по-бързо стареене;

На базата на сложни изчисления и наличните медицински сведения учените установяват, че хората родени през 1965 г. или по-късно, имат със 17% по-висок риск от ускорено стареене в сравнение с тези, родени между 1950 и 1954 г. А този по-висок риск кореспондира пряко и с увеличаване на броя на дигностицираните с онкологични заболявания, най-вече тези, които засягат белия дроб, стомаха, червата и матката, обяснява CNN.

Това е наистина притеснително, защото при тези пациенти, при които се наблюдава преждевременно стареене с бърза скорост, рискът от някои видове рак се увеличава с 60 до цели 80%. Белите дробове са съставени от тъкани, които трудно се регенерират, а ракът на стомаха и червата се предизвиква преди всичко от хронични възпаления, които се увеличават с напредване на възрастта. Затова и диагностицираните именно с тях сред младите се увеличават сериозно.

Според учените, посочването на конкретните кръвни показатели и извеждането на преждевременното стареене като рисков фактор за рака са важно постижение, защото така по-лесно може да се идентифицира кой има повишен риск, за да се вземат превантивни мерки. А вече се разработват и все по-успешни терапии, които да забавят хода на биологичната възраст.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини