Връщат наборната военна служба, призна военният министър

,,Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но още не е взето политическо решение.'' Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по повод гласуването на извънредна точка от парламента за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили, предаде Евроком.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.


Двамата отказаха да съобщят колко се увеличава числеността на армията при военновременни действия, тъй като информацията е секретна. По повод 25% незаети щатни длъжности в армията, Запрянов посочи, че вече е готов новия социален пакет, чрез който се очаква да се върне привлекателността към професията и да се спре текучеството в армията.


Темата за наборната служба многократно се е появявала през годините, като аргументи има и в едната, и в другата посока.


Поддръжниците на задължителното отбиване на военна служба често застъпват тезата, че казармата е фактор, който налага сред младите мъже дисциплина, патриотизъм, чувство за дълг и ги превръща от разглезени момчета в истински мъже.


Други смятат, че упадъкът на Българската армия през 90-те може да бъде обърнат, ако мнозинството от младите хора у нас придобият отново бойни способности.


Според трети идеята за отбиването на служба е добра, но трябва да има възможност тя да не бъде само военна, а също така и цивилна - младите хора да помагат за строежа на публични сгради, ремонти на пътища и други дейности.


От друга страна, противниците на задължителната казарма напомнят за множеството гаври и дори трагични случаи, които са се случвали по време на военна служба.


Според мнозина служили в армията като наборници институцията на казармата е среда, която насърчава тарикатското и хулиганско поведение много повече, отколкото да създава чувство на патриотичен дълг към родината.


Други напомнят, че особено в последните десетилетия на наборната служба ученията са повече проформа, отколкото да дават на младежите реални бойни умения - патроните се пестят, учения се претупват, а на наборниците се създава ненужна работа, просто за да не седят и да скучаят.


Един от аргументите в случая е, че Българската армия действително има нужда от сериозна реформа, но тя включва активно превъоръжаване, за да могат българските сили да действат на равна нога с партньорските сили на НАТО. А разходите за възстановяване и поддържане на казарми и наборни сили ще са напълно излишни от гледна точка на боеспособност на армията.


Основният аргумент за връщане на наборната военна служба в момента е войната в Украйна. Вижда се, че българските военни министри и генеали не могат да осигурят необходимия личен състав за армията дори в мирно време. Това може да стане единствено чрез връщане на наборната армия.


Темата е актуална и за някои други държави от Европа. В това число и в Германия. Така че да се стягат чепиците и камуфлажа!

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини