Луната се е обърнала отвътре навън, потвърждават учените

Изглежда, че учените са разбрали защо Луната е съставена от толкова странни и тежки камъни: навремето тя се е обърнала отвътре навън.

В продължение на десетилетия учените бяха почти съгласни, че Луната се е образувала от отломки, които са "се разхвърчали" от младата Земя, когато друга планета се е разбила в нея около 4,5 милиарда години.

Тези отломки са формирали Луната, каквато я познаваме днес, пишат изследователи от Лунната и планетарна лаборатория на Университета на Аризона в съобщение за пресата. Но историята не свършва тук, допълват учените.

В нова статия, публикувана в списанието Nature Geoscience, изследователите от LPL откриха, че изненадващо високата концентрация на титан, открита в скалите на Луната, като тези, върнати по време на мисията на Аполо през 70-те години. Там са открити и други тежки вещества, които било по-логично да са "изтекли" към ядрото на Луната през милиардите години от съществуването ѝ.

"Тъй като тези тежки минерали са по-плътни от мантията отдолу, това създава гравитационна нестабилност", обясни Вейганг Лианг, ръководител на изследването и главен автор. Като такъв, "бихте очаквали този слой да потъне по-дълбоко във вътрешността на луната."

По някаква причина обаче изглежда, че богатите на титан скали първо са се смесили с мантията, разтопили са се и след това са се върнали на лунната повърхност.

Посочвайки проучване от 2022 г., проведено от китайския изследовател Нан Джан, екипът хипотезира някакво минало въздействие върху Луната, което е изтласкало минералите, богати на титан на повърхността.

"Нашите анализи показват, че моделите и данните разказват една забележително последователна история", каза Лианг за изследването. "Когато астронавтите на "Артемида" в крайна сметка кацнат на Луната, за да започнат нова ера на човешки изследвания, ние ще имаме много различно разбиране за нашия съсед, отколкото когато астронавтите на Аполо за първи път стъпиха на него."

Учените все работят по теорията си за характера на събитието, което е преобърнало Луната отвътре на вън.

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини