САЩ помагат на Украйна сега, но остават съмнения за доставките през 2025 г.

Администрацията на президента Джо Байдън иска да започне да изпраща оръжия и оборудване в Украйна в рамките на броени дни след очакваното приемане тази седмица на законодателство, включващо над 60 милиарда долара военна помощ за Киев - дълго отлагана спасителна помощ за закъсалата страна.

Помощта ще пристигне много по-късно, отколкото се надяваше Украйна - изпитваща недостиг на боеприпаси и огъваща се под подновената руска атака - и анализатори предупреждават, че няма гаранция, че ще има още. Но все пак официални лица и експерти са съгласни, че артилерийските снаряди, прецизно управляемите ракети и противовъздушната отбрана ще променят военните перспективи за Украйна.

© Reuters

„С тласъка, който ще дойде от военната помощ - както практически, така и психологически - украинците са напълно способни да се задържат до края на 2024 г. и да пробият арогантната позиция на Путин, че времето работи за него“, каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък пред форума на „Буш Център за лидерство“ в Далас.

Боеприпаси, прехващачи за системи за противовъздушна отбрана и оръжия с голям обсег могат да потеглят „в рамките на дни“, след като законопроектите окончателно станат закон и влязат в сила, каза американски официален служител. „Няма да има никакви забавяния или затруднения от страна на САЩ“, допълни той.
Повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия Украйна отново загуби територия в източната част на страната и Русия засили бомбардировките си на градове зад фронтовите линии на фона на забавяне на западната военна помощ. Планът за Украйна беше задържан в продължение на месеци поради възражения от крайнодесни републиканци в Камарата на представителите на САЩ.

В събота Камарата прие законодателен пакет от общо 95 милиарда долара, предоставящ помощ за сигурността на Украйна, Израел и Тайван. Сега той се насочва към Сената и се очаква приемането му тази седмица, което ще разчисти пътя на президента Джо Байдън да го подпише като закон, вероятно още в сряда.

През уикенда Зеленски приветства приемането на пакета за помощ от конгресмените и многократно призова законодателите бързо да го одобрят в Сената, така че предаването на оръжия да може да се случи бързо.

Администрацията на Байдън приключва подготовката на следващия си пакет за Украйна, за да може да обяви нов транш от помощта скоро след като законопроектът стане закон и така да отговори на спешните нужди на Украйна на бойното поле, каза служител на Белия дом.

© Reuters

Забавянето на одобряването на нови доставки струва скъпо на Киев.

  •     „Помощта идва твърде късно, тъй като недостигът на материални средства доведе до загуба през октомври 2023 г. на инициативата от страна на Украйна“, каза Катерина Степаненко, руски анализатор в Института за изучаване на войната.
  •     От октомври Украйна е загубила 583 квадратни километра територия от руските сили, до голяма степен поради липса на артилерия, каза Степаненко, която добави, че Русия е имала време да се подготви за настъпателни операции, очаквани в края на пролетта или началото на лятото.
  •     Но украинската армия би трябвало да може да използва боеприпасите - особено ракетите ATACMS, прехващачите на противовъздушната отбрана и артилерийските снаряди - „почти веднага“, каза пенсионираният вицеадмирал Робърт Мурет от Института за политика за сигурност и право към университета в Сиракюз.

Зеленски поиска ATACMS - управляеми ракети с голям обсег - които позволяват на Украйна да поразява цели като руски командни пунктове и оръжейни складове в Крим.

Председателят на комисията по разузнаването на Сената Марк Уорнър каза в неделя за предаването Face the Nation на CBS, че военното оборудване, включително ATACMS с по-голям обсег, трябва „да потегли [към Украйна] до края на седмицата“, при условие че Сенатът също приеме законодателството.

Украйна трябва да получи и повече ракети за системата за противовъздушна отбрана Patriot, която се оказа ефективна срещу руски ракетни атаки и нападения с дронове.

Рики Елисън, основател на Алианса за защита с противоракетна отбрана, каза, че производителите на оръжия в САЩ са увеличили производството на ракети за отбранителните системи Patriot, за да отговорят на търсенето, и трябва да са готови да доставят ракети бързо.

© Reuters

След 2024 г. обаче Украйна я очаква несигурност.

Тя включва възможното преизбиране на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който изрази скептицизъм относно големите количества помощ за Украйна и постави под въпрос колко бързо американската и европейската отбранителна индустрия могат да увеличат производството на оръжия.

Тръмп спечели номинацията на републиканците през март и ще се изправи срещу демократа Байдън на президентските избори на 5 ноември. Бившият президент и твърдолинейните републиканци в Конгреса се противопоставят на по-нататъшната помощ за Украйна, освен ако не е под формата на заеми.

„Украйна трябва да използва 2024 г., за да възстанови силите си за дълга война“, каза Бергман. „Целта на Европа трябва да бъде да се постави в позиция потенциално да запълни бъдеща празнина, оставена от Съединените щати, ако Вашингтон не одобри други доставки."

Ако бъде подписан, американският пакет може да има мощен ефект на силен сигнал не само за повдигане на украинския дух, но и за други съюзници на САЩ да допринесат с помощ, каза Джефри Прайс, международен адвокат и старши сътрудник в Институт за външна политика към Училището за авангардни международни изследвания „Джонс Хопкинс“.

„Ако Америка първа прави важната крачка, тогава другите страни ще са в много по-удобна позиция да се включат със свои решения към тези доставки“, каза Прайс.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини