Математическата гимназия в Хасково отбелязва 117 години от рождението на патрона си акад. Боян Петканчин

    Една от елитните гимназии в Хасково-Природо-математическата отбелязва

    днес 117 години от рождението на изтъкнатия български математик Акад. Боян Петканчин, чието име носи.

    Гост на патронния празник на училището беше кметът на Община Хасково Станислав Дечев, който също е сред възпитаниците на гимназията . Директорът на училището Гергана Петрова, завършила също Природо-математическата гимназия в Хасково поздрави учениците за упоритата им работа през последната година и изтъкна десетките високи постижения на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания.

    Математическата гимназия е школа за успешни лидери, 96% от завършилите тук продължават образованието си в България и чужбина, подчерта градоначалникът в обръщението си.

    Към по-малките ученици, които тепърва започват обучението, Станислав Дечев отправи послание: „Запомнете, че всяка следваща година става все по- трудно в час. Но за сметка на това- все по- весело в междучасията. Повярвайте ми, знам от опит“. Към по-големите, които вече са избрали къде да продължат да учат той се обърна:“Моля ви, където и да отидете, не забравяйте, че сте отговорни пред тази гимназия, която ви е дала знания, самочувствие и шанс, за да сбъднете мечтите си. И ако е възможно, направете така, че да изживеете тези мечти в Хасково“

    Междувременно от Гимназията се похвалиха и с нови постижения на свои възпитаници. Никола Манолов е носител на сребърен медал от Международния турнир по информатика IATI 2024, който се проведе в Шумен. От Пролетното състезание по информатика той е с бронзово отличие. С грамоти за отлично представяне са отличени възпитаниците на ръководителя на школата по Информатика в ПМГ- Коля Петрова Димитър Шапатов, Тихомир Иванов и Мартин Недев.

    Възпитаникът на преподавателката Ваня Гочева Петър Велев пък е единствен от Хасковска област, който достигна до националния кръг на Олимпиадата по лингвистика.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини