Акустична китара на Джон Ленън от 60-те години, смятана за изгубена, се продава на търг

Изображение 1 от 2

    Акустична 12-струнна китара, принадлежала на покойния Джон Ленън и смятана за изгубена, ще бъде продадена на търг през месец май, след като наскоро е намерена на тавана на къща във Великобритания, предаде Ройтерс.

    Ленън е свирил на китарата, която се очаква да надхвърли първоначалната си оценка между 600 хил. до 800 хил. щатски долара, при записа на албума на „Бийтълс“ от 1965 г. Help!, казват организаторите на наддаването.

    Музикалният инструмент е открит от настоящите собственици по време на преместването им в жилището.

    От намиращата се в САЩ аукционна къща „Джулиънс окшънс“ заявиха, че са пътували до Великобритания, за да удостоверят автентичността на китарата, и са намерили оригиналния й калъф - австралийски Maton, в боклука. 

    Мартин Нолан, изпълнителен директор и съосновател на тръжната къща, заяви пред Ройтерс, че собствениците са знаели, че в даден момент са притежавали инструмента, но са смятали, че е изгубен.

    Предполага се, че китарата се е озовала в ръцете им чрез британския музикант Гордън Уолър, член на поп дуото от 60-те години на миналия век „Питър и Гордън“.

    „Гордън я е получил като подарък от Джон Ленън, след което я е дал на мениджъра си и така китарата остава през всичките тези години“, казва Нолан.

    Музикалният инструмент ще бъде продаден на търг на 29 май в „Хард рок кафе“ в Ню Йорк и на уебсайта на организатора му.

    По-рано тази година беше намерена открадната бас китара Hofner на Пол Маккартни и върната на музиканта след 51 години издирване по целия свят, припомня Ройтерс.

    Музикални инструменти, принадлежащи на членове на „Бийтълс“, са достигали висока цена на предишни търгове.

    През 2015 г. китара, открадната от Ленън през 60-те години, беше продадена за 2,41 милиона щатски долара на търг в щата Калифорния.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини