Ценен документ получи като дарение РИМ-Хасково

Пореден ценен документ е получил като дарение Регионалният исторически музей в Хасково. Това съобщиха от културната институция в социалните мрежи.

Става въпрос за грамота, с която е награден войник за участието му в Балканските войни. Тя е присъдена на редник от 30-ти Шейновски полк Станко М. Гинев. В документа пише следното: „Ний Фердинанд I с Божията милост и народната воля Цар на Българите: За показната храброст и отличие по време на Освободителната война 1912-1913 г. от Редник от 30-и пех. Шейновски полк Станко М. Гинев и в знак на Нашето благоволение наградяваме го с войнишки кръст IV степен от НАШИЯ ВОЕНЕН ОРДЕН ЗА ХРАБРОСТ“. На документа е посочена и датата на награждаването – 26 юни 1914-та година.”

110-годишният документ е дарение от Елена Чортленева. Грамотата е била намерена в полуразрушена къща в стамболовското село Силен.

30-ти Шейновски полк е създаден през 1900 година. Установява се на гарнизон край днешен Симеоновград. През Балканската война участва в обсадата на Одрин, води сражения при Булгаркьой, Кадъкьой, Коюнлий, Юруш и Картал тепе. Това посочват още в публикацията си от РИМ-Хасково. 

Пета рота на шейновци участва в първото сражение на Балканската война при връх Курт Кале, над село Мезек, Свиленградско. В памет на загиналите воини от полка, впоследствие върхът е преименуван на Шейновец – име, което носи днес. На върха има паметник в чест на загиналите бойци от полка.

По време на Междусъюзническата война (1913) се сражава със сръбски части при река Брегалница, Ежево и връх Повиен. Участва в боя на Малка Нидже.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини