Неом - върху кръв и кости ли се гради мегаполисът на технологичното бъдеще

Мегапроектът „Визия 2030“, който беше стартиран още през 2017 година от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, продължава с пълна пара, независимо от критиките. Властите обещават Неом да бъде новата технологична Мека на кралството със собствено летище, високоскоростни влакове и безпилотни самолети, всички задвижвани от зелена енергия.

Бъдещият град ще се простира на площ от 26 500 квадратни километра край бреговете на Червено море, а като крайна цел си поставя да приюти до 9 милиона души към 2045 година.

Неом, или „града на бъдещето“, обхваща много други по-малки проекти като най-известен и набиращ популярност е така наречения проект „Линията“ - хоризонтален град със стъклени стени висок 500 метра, който ще бъде и първата постройка от „Визия 2030“ с до 380 000 работни места.

През 2024 година, 7 години след стартирането, „Линията“ вече чертае своите реални контури с мащабна рекламна инициатива за финансиране. Гледайки промоционалните видеа и реклами, човек си мисли, че гледа по-скоро трейлър за нов фантастичен филм от типа „Междузвездни войни“. Първата фаза ще струва почти 320 милиарда долара, половината от които трябва да дойдат от външни инвеститори. Това обаче се оказва доста трудно към този момент.

Арабите са сигурни във възможностите си. Неом, независимо че ще бъде сред пясъците на арабската пустиня, ще има свой ски център Trojena, с който правителството ще се бори за домакинство на Азиатските зимни олимпийски игри. Местоположението на бъдещия град е перфектно за добив на ток от слънцето и вятъра, според принц Бин Салман, което ще го направи напълно чист и с визия за зелено бъдеще. Принцът добави, че в Неом няма да има пътища и автомобили.

Градът, строен „с кръв и кости”

През 2020 година едни събития опетниха името на Неом. Тогава стана ясно, че за „разчистване“ на мястото за строеж е трябвало да бъдат изселени принудително хиляди жители на селища в района. Градът, дори непостроен, вече отнесе тежки обвинения от страна на саудитската активистка Аля Алхуаит, която пред „Шпигел“ каза:

„Неом възниква върху нашите кръв и кости“.

От доклад от Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, става ясно, че членове от племето ховейтат са били принудително изселени, а техните домове напълно разрушени без предоставяне на каквито и да било обезщетения. След оказана съпротива е бил убит човек. Трима души от племето пък са били осъдени на смърт, а други трима са арестувани и след това осъдени на 50 години затвор по обвинения в „тероризъм“.

Властите са готови във всеки един момент да притиснат този, който пречи на осъществяването на Неом. Според сестрата на активистката Аля Алхуаит, съдебната система в Саудитска Арабия е готова дори да екзекутира хора, за да придвижи проекта напред. Тя добавя, че всичко се покрива бързо на закрити съдебни заседания.

Реална визия или приказка от хиляда и една нощ?

Първоначално стойността на проекта беше оценена на 500 милиарда долара, но по-късно сметката за Неом набъбна тройно - до около 1,5 трилиона долара, съобщава The Arab Weekly. „Линията“ ще бъде най-трудно изпълним и ще изисква най-много реални разходи.

В края на април икономическата зона на града на бъдещето оповести, че е осигурила финансиране на стойност 10 милиарда саудитски риала (2,7 млрд. щатски долара) като продължение на дълговото финансиране от 800 млн. долара от миналата година за частично финансиране на развитието на луксозната островна дестинация Синдала, която трябва да бъде открита още тази година. Неом подписва заем от саудитски банки, докато чака западните кредитори, които сякаш се държат настрана. Властта уверява, че в момента там работят много международни консултанти. Открити са дори удобни самолетни връзки с Лондон и Ню Йорк.

Още преди година от Неом оповестиха, че 20% от инфраструктурните работи по мегапроекта са напълно готови. Безспорно става дума за смел футуристичен проект, който е „избрал“ безлюдната и безплодна пустиня без нито една капка дъжд. Хората все повече се питат „Това прототип на база за Червената планета ли е?” Името му идва от латинската дума „neo“ или „бъдеще“ и да, той е насочен към бъдещето и има какво да покаже. Неговият автор - саудитският принц Мохамед бин Салман, със сигурност ще остане в историята с визионерския проект, който явно набира все повече сили, за да задоволи не само мечтите на правителството, но и на чуждестранни инвеститори. Неом е решителната стъпка на Саудитска Арабия да пробие борсата и да изкачи страната сред трите най-големи икономики в света.

„Линията“ ще се окаже повече като чертичка

По проект хоризонталният небостъргач, заграден от огледала, трябваше да бъде дълъг завидните 170 километра. Задачата към този момент явно се е оказала непосилна за арабите, които през април тази година съкратиха дължината до... малко под 2.5 км. Това е 98.6% намаление от мащабната първа представа за „Линията“, която сега не изглежда толкова масивна. Това до голяма степен е заради неспособността за привличане на толкова много чужди инвестиции.

Източници, цитирани от Bloomberg, отбелязват, че Саудитска Арабия е намалила своите средносрочни амбиции за изграждането на „Линията“. Преди това правителството се надяваше на население от 1,5 милиона души в „Линията“ до 2030 година, но сега очакванията са да бъдат по-скромни - по-малко от 300 000 души. Очакванията за реални годишни разходи след 2025 година ще надхвърлят с 20-30 млрд. долара сегашните, които са между 40 и 50 млрд. годишно.

Саудитска Арабия търси помощ от Израел

Въпреки дългогодишните исторически напрежения, от неофициални източници става ясно, че Израел играе ключова роля в развитието на проекта Неом. Възможно е Саудитска Арабия да прояви интерес към израелските иновации и експерти в тази област. Предполага се, че Израел е отговорил позитивно на тези идеи. Арабската страна има надежда да създаде икономическо партньорство с Израел с цел насърчаване на икономическото развитие на мегапроекта, който чака все повече инвеститори. И двете държави имат обща визия за икономическото насърчаване на Близкия Изток, споделящи общи врагове, включително Хамас и Иран, което може да окаже благоприятни условия за живота на бъдещия Неом, който не може да продължи без финансиране.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини