В изследване на границите: тийнейджърите имат ново опасно хоби

През годините различни опасни предизвикателства сред тийнейджърите стават популярни - от поглъщане на лъжица със суха канела, през капки водка в очите до лягане върху пешеходни пътеки. Най-новото хоби сред тийнейджърите, придружено с публикуването на снимки и видеа в социалните мрежи от преживяването, е ... катерене по строителни кранове и високи сгради. Екстремното занимание е много опасно за живота и често бива поощрявано от липсата на охрана на строителните обекти.

В тази възраст младежите експериментират с различни забавления, за да се докажат пред групата и да трупат увереност, но те често крият огромни рискове, коментират психолози и родители. Като първа стъпка към решение на проблема посочват разговорите с порастващите деца.


Да седнеш на ръба

"Виждах, че синът ми и неговите приятели излизат и се разхождат навън, не ходят по моловете, което много ми харесваше", разказва Мая*, майка на тийнейджър пред "Дневник". Допълва, че следва сина си в социалните мрежи и знае какво публикувам там.

Младежите обаче имат много интернет идентичности в различните платформи. Сред препоръчаните ѝ профили в "Инстаграм" тя вижда акаунт с име, което синът ѝ ползва във видеоигра и това ѝ прави впечатление. Установява, че това е друг профил на сина ѝ и открива там видео, в което момчето и негови приятели се опитват да изкатерят висока сграда на "Цариградско шосе", която все още е в строеж.

"Тогава дори не го възприех като изкачване на крана, защото за мен това е абсурдно. Помислих си, че влизат в строежа на сградата, което е забранено, разбира се", спомня си майката. По-късно от профили на негови приятели Мая разбира, че момчетата имат много опасно хоби:

Видях, че не просто обикалят изоставени сгради, което също е популярно сред тийнейджърите и крие рискове, но с ужас установих, че се катерят по кранове, водни кули, мобилни кули, всякакви високи и опасни места в София

По думите ѝ младежите се подготвят добре - проучват мястото, ходят няколко пъти, проверяват в колко часа си тръгват работниците, уверяват се, че наоколо няма живеещи и че на строежа няма охранители вечерта. Допълва, че интерес за момчетата са индустриалните зони около околовръстното шосе в София. Понякога пътуват и с влак до градчета в близост до столицата.

Майката обяснява, че момчетата чакат да се стъмни, за да започнат катеренето, а във видеата са с маски и качулки. След като стигнат върха на крана, се снимат за социалните мрежи как висят над пропастта, правят набирания. В други случаи се качват на покривите на високи сгради, сядат на ръба и си снимат краката.

"Тийнейджърите смятат, че родителите им са изостанали твърде много с технологиите и вероятността да бъдат хванати какво публикуват в социалните мрежи е минимална", казва майката.


Кой трябва да пази строежите

"Набезите" на младежите са необезпокоявани в строежи, които нямат охрана през нощта. Отговорността за това да са затворени и обезопасени е на строителя. В отговор на въпроси на "Дневник" пресцентърът на Столичната община съобщи, че фирмата, която прави сградата, трябва да представи План за безопасност и здраве, в който да се посочи как е уреден и достъпът до строителните кранове.

Действията на строителя подлежат на контрол от регионалните подразделения на Дирекцията за национален строителен контрол. Тя трябва да проверява и как е организиран достъпът до крановете и до други опасни съоръжения. До момента властите не са съобщавали официално да има задържани за катерене по сгради или съоръжения.


Катеренето като бягство

Психологът Валерия Симеонова коментира пред "Дневник", че катеренето по високи сгради и строежи, влизането в изоставени сгради е вид бягство, търсене на неизвестното, което е естествено влечение за тийнейджърите.

Допълва, че рисковото поведение в тийнейджърската възраст се увеличава. Когато децата започват да узряват, те търсят рискове, защото това им позволява да трупат опит, с който идва и увереността, казва Симеонова. "От еволюционна гледна точка това е вършило работа за нас като вид, чрез рисковете развиваме умения и ставаме все по-самостоятелни." Уточнява обаче, че това не важи за опасни ситуации, каквато е необезопасеното катерене.

Допълва, че в тази възраст е характерно отделянето от родителите, а приятелската група става все по-важна: "Тийнейджърите искат да бъдат харесвани от връстниците си, да се впишат, да издействат лидерската си позиция в групата." Обяснява, че това е причината екстремните снимки и видеа да бъдат споделяни в социалните мрежи, възможно най-много хора трябва да научат за рисковете, които предприемат. Харесванията, коментарите, гледанията дават доза допамин на младежите и това влияе и върху самочувствието им, коментира Симеонова.

Психологът подчертава, че младежите не са все още емоционално зрели, вземат импулсивни, а не добре обмислени решения и често не могат да преценят, че търсенето на адреналин носи потенциален риск за здравето, казва психологът. Ако все пак родител разбере, че детето му се занимава с подобни опасни хобита, тя препоръчва разговор. При това разговор, който не се изчерпва със забрана, защото тя невинаги води до резултат. По думите ѝ родителите трябва да обяснят защо това е вредно, какви могат да бъдат последствията, а тийнейджърите сами да направят нужните изводи. Напомня също, че рестриктивното поведение на родителите вреди на доверието. Според нея вместо всичко да е забранено, по-добре постепенно децата да получават възможност за неща, които искат, и така да се научават да се справят и да носят отговорност за действията си.

За да избегнат залитането на младежите към опасни хобита, Валерия Симеонова съветва родителите още на 10-годишна възраст да ги запишат на различни занимания, в зависимост от интересите на децата. Допълва, че спортът, явяването на конкурсни и ученически олимпиади, изявите на сцена също са вид риск, чрез който децата придобиват различни умения. "Добре е те да участват в различни занимания още преди да навлязат в пубертета, като по този начин енергията им ще бъде насочена към тях, а не в търсенето на опасни рискове", казва Симеонова.


*Името на жената е сменено. Публикуваното видео е от платформата YouTube и е илюстрация за това какво представлява подобен род катерене.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини