Турция спира търговията с Израел

Турция преустановява всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от турското министерство на търговията в платформата X в четвъртък вечерта, съобщи News.bg. Мерките ще се прилагат стриктно, докато Израел не позволи непрекъснат поток от хуманитарна помощ към палестинския анклав.

Израел реагира с възмущение. „Ердоган нарушава споразуменията, като блокира пристанищата за израелски внос и износ“, отговори външният министър Израел Кац на Х.

Решението допълнително изостря и без това високото напрежение между двете държави. В началото на април Турция вече наложи ограничения върху износа на някои стоки, търгувани с Израел. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно и остро критикува израелската военна операция в ивицата Газа и обвини Израел в „геноцид“ срещу палестинците. От своя страна Израел отказа на Турция разрешение да доставя хуманитарна помощ за Газа по въздух.

Едновременно с това според съобщения преговорите между Израел и Хамас очевидно са в критичната си точка за сделката за заложници.

Според „Таймс оф Израел“, ръководството в Израел очаква, че „Хамас“ официално ще отхвърли последното предложение за споразумение за освобождаване на израелските заложници.

Споразумението за прекратяване на огъня във войната в Газа сега зависи от двамата хардлайнери Бенямин Нетаняху и Яхия ал-Синвар - последният е лидер на Хамас в Газа. Бъдещето и на двамата е заложено на карта в тази война и не оставят много място за компромис, пише Wall Street Journal.

Военното ръководство продължава обсъждането на евентуалното начало на спорната сухопътна офанзива в Рафах, в южната част на Газа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини