Клетките на организма могат да остаряват с години за един ден

Повечето от нашите клетки имат генетичен код, който, когато бъде разчетен, казва на организма ни как да произвежда протеините, необходими за оцеляването ни. С течение на времето и преживените трудности се добавят малки модификации, които действат като „генетични превключватели“, влияещи на начина, по който клетките ни интерпретират инструкциите, без да променят самия код.

Натрупването на тези така наречени епигенетични промени често се използва за оценка на биологичната възраст на нашите клетки и тъкани. Но изследователи сега показват, че измененията могат да варират през денонощието, което предполага, че тестовете, базирани на единична тъканна проба, не са толкова точни, колкото биха могли да бъдат.

Екипът е изследвал множество кръвни проби от 52-годишен мъж, взети на всеки три часа в продължение на 72 часа, като е разгледал 17 различни епигенетични часовника в колекцията от бели клетки на всяка проба.

Това, което откриват, е изненадващо. Тринадесет от 17-те епигенетични часовника показват съществена разлика през денонощието, изглеждайки „по-млади“ в ранните сутрешни часове и „по-стари“ около обяд, като относителните разлики се равняват на промени за около 5,5 години. Този дневен цикъл е подобен на този, който други учени откриват в проучване от 2020 г.

„Експериментите в нашата лаборатория и от други групи обаче показаха, че броят на подтиповете бели кръвни клетки и техните пропорции се колебаят с 24-часова периодичност“, пишат статистикът Каролис Кончевичус (Karolis Koncevičius) от Вилнюския университет и колегите му в публикуваната статия.

Това означава, че един епигенетичен тест по едно време на денонощието може да не дава цялостна картина.

Разчитането на проби само от един човек означава, че екипът може да се съсредоточи върху един набор от промени за сметка на възможността за обобщаване за по-голяма популация. По-нататъшният анализ на различни кръвни проби, взети в продължение на пет часа от малка група, обаче също установи възрастови колебания.

Някои от тези промени в клетъчната възраст може да се дължат на това, че кръвта ни съдържа различни видове бели кръвни клетки по различно време на денонощието. При някои показатели обаче все така се наблюдават тези възрастови колебания, дори когато изследователите се съсредоточават само върху един вид бели кръвни клетки.

Резултатите показват, че за да получат най-точна представа за това колко стари са вашите клетки, учените може би ще трябва в бъдеще да вземат многобройни проби по различно време на деня. По-пълното измерване на епигенетичния възрастов диапазон може да позволи и по-точни прогнози за риска от свързани с възрастта заболявания в популациите.

„Нашите открития показват, че възрастовите прогнози на епигенетичните часовници се колебаят през цялото денонощие“, пишат авторите. „Неуспехът да се отчетат денонощните колебания може да попречи на оценките на епигенетичната възраст."

Справка: Epigenetic age oscillates during the day; Karolis Koncevičius, Akhil Nair, Aušrinė Šveikauskaitė, Agnė Šeštokaitė, Auksė Kazlauskaitė, Audrius Dulskas, Artūras Petronis; Aging Cell; First published: 18 April 2024 https://doi.org/10.1111/acel.14170

Източник: Your Body's Cells Could Age Years in a Single Day, Challenging Past Research, sciencealert

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини