Включиха отново Големия адронен колайдер

Големият адронен колайдер е пуснат отново, съобщиха от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), цитирани от БТА.

Първите снопове протони са започнали да циркулират по 27-километровия тунел в 04.10 часа централноевропейско време, предаде ИТАР-ТАСС. Сега учените постепенно ще увеличават скоростта на движещите се по тунела протони, разположен на 100-метрова дълбочина на границата на Швейцария и Франция.

Ускорителят на частици бе изключен за периода на Коледните празници, малко след като снопове протони бяха ускорени до рекордна енергия.

Учените сега си поставят за цел да подобрят рекорда. През следващите седмици енергията ще бъде увеличавана, за да достигне до 7 тераелектронволта и да бъде подобрен миналогодишният рекорд от 2,36 тераелектронволта.

Главната цел на Големия адронен колайдер е да бъде установено как се е формирала Вселената, когато преди 13,7 милиарда години

Големият взрив е разпилял материя с огромна скорост и енергия. От тази материя са се развили слънца, звезди, планети и накрая самият живот.

Когато Големият адронен колайдер заработи с пълна мощност, ще могат да се възпроизведат условията, които са съществували само една милиардна от секундата след Големия взрив.

По информация на Ройтерс към края на следващата година колайдерът ще бъде затворен отново за период до 12 месеца. Така инженерите ще могат да подготвят тунела и оборудването за сблъсъци при 14 тераелектронволта за следващия работен период, който вероятно ще започне през 2013 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини