Mazda: Ще има нова CX-5 и тя ще е хибрид

С 9971 продадени бройки през първите три месеца на 2024 г. Mazda CX-5 се конкурира с CX-30 за ролята на най-продаван модел на японската марка в Европа, въпреки че е на пазара още от 2017 г. И ако доскоро имаше съмнения относно бъдещето на модела, сега те бяха разсеяни от японския производител.

Mazda официално потвърди ново поколение на CX-5, като съобщението беше направено в документ, свързан с финансовите резултати на компанията за фискалната година, приключваща на 31 март 2024 г. Единствената друга информация, споделена от Mazda, е, че третото поколение на модела на CX-5 ще използва хибридно задвижване, което е изцяло собствена разработка. Японската марка се въздържа да уточнява дали ще бъде пълен хибрид или с plug-in.

Трябва да се отбележи, че компанията използва хибридното ноу-хау на Toyota за някои модели. В Китай например има CX-50 с електрифицирани части от Toyota RAV4. В същия документ Mazda казва, че хибрид CX-50 е планиран за други пазари през втората половина на 2024 г.

Откакто CX-50 беше представен през 2022 г. в Китай и Северна Америка, се появиха съмнения, че CX-5 ще бъде спрян, но се оказва, че двата модела ще живеят заедно. Гамата на Mazda обаче става доста претъркана - в допълнение към CX-30, CX-5, CX-60 и новия CX-80 за Европа има също китайски и американски CX-50, CX-70 и CX-90, без да забравяме MX-30 и по-малко популярните CX-3, CX-8 и CX-9.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини