Кафето 3 в 1 „вреди“ повече от другите, ето защо

Концентрацията на кофеин в инстантните напитки е незначителна

Разтворимото кафе не ободрява и дори може да има обратен ефект, освен това съдържа вещества, които са опасни за храносмилателната система, каза биологът Александър Созикин.

Подробни биохимични изследвания показват, че концентрацията на кофеин в инстантните напитки е незначителна. Но има вещество, наречено теобромин, което има обратен ефект, инхибира и дори причинява сънливост.

Кафето три в едно „вреди“ повече от другите с теобромин.

Източник: iStock/Getty Images

„Дори има забрана да се продава такова кафе на бензиностанциите, защото шофьорите, след като са го пили „за ободряване“, са заспивали по време на шофиране“, каза специалистът.

Между другото, кафето 3 в 1 съдържа и аромати, подобрители на вкуса и мириса, както и багрила.

Когато се приемат редовно, те се натрупват, което води до развитието на ерозивен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, остър и хроничен панкреатит. Ако човек, който пие такива напитки, има камъни в жлъчката, тогава кафето може да предизвика тяхното освобождаване.

Тези вещества обаче могат да се съдържат във всяка разтворима напитка. И колкото по-ниско е качеството ѝ, толкова повече са. Често за разтворимо кафе се използват най-евтините сортове растения или дори некачествени зърна, казва биологът.

Созикин препоръчва да изучавате информация за марките разтворимо кафе на специализирани платформи, където можете да намерите списъци както на недоказани производители, така и на онези компании, на чиито продукти можете да се доверите.

 

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини