Алексей Петров осъди прокуратурата посмъртно

Вдовицата и дъщеря му спечелиха делото за обезщетение

Вдовицата и дъщерята на убития преди близо година Алексей Петров осъдиха прокуратурата за 74 000 лв. 50 000 лв. от тази сума за неимуществени вреди от незаконното обвинение, а останалото е за имуществени вреди - разходи по защитата. Това видя „Сега“ в електронното деловодство на Софийския градски съд. Делото за обезщетение по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) беше заведено приживе от Петров, а след убийството му близките му не се отказаха от процеса. Отделно прокуратурата е осъдена да плати и над 3300 лв. разноски по гражданското дело.

Ако бъде окончателно осъдена, прокуратурата ще дължи обезщетението с лихвите. От 17 април 2018 г., откогато е в сила оправдателната присъда, заради която Петров съди държавното обвинение за вреди, до днес натрупаните лихви са 48 450 лв.

Петров настояваше да получи 200 000 лв. обезщетение заради дело за присвояване и пране на пари, които беше отделено от прословутия процес „Октопод“. По него той беше съден, че през 2006 г. - 2009 г. е участвал в присвояването на 3 308 944 лв. от две дружества и в изпирането на пари в периода 2008 - 2105 г. За всичко това той беше обвинен през юли 2016 г.

Съдия Ели Анастасова отбелязва в решението си, че Петров е бил обвиняем 5 месеца преди да бъде предаден на съд. По делото свидетелства адвокат Ина Лулчева, която беше адвокат на Петров. Тя припомня, че срещу клиента ѝ бяха образувани куп дела. Заради делото, което било свързано с търговската му дейност, отношенията с бизнес партньорите му се развалили, той се чувствал потиснат, страхувал се, че делата никога няма да приключат. Освен това Петров имал проблеми и в създадения от него Съюз за стопанска инициатива на гражданите.

И друг адвокат - Лъчезар Таков, свидетелства по делото. Той разказва, че е познавал Петров от 1989 г., когато постъпил като юрисконсулт в отряда на баретите, чийто началник група бил Петров. Процесът се отразил тежко върху емоционалното състояние на бившата барета, който бил горделив човек с високо мнение за себе си. В този период Петров започнал и преподавателската си дейност в Пловдив, като същевременно преподавал и в УНСС. Притеснявал се да преподава на студентите, предвид привличането си като обвиняем, много от бизнес партньорите му в Съюз за стопанска инициатива на гражданите започнали да напускат, Петров се затворил в себе си, ограничил социалните си контакти, скарал се с най-близките си роднини, променил се и се отчуждил.

В решението на градския съд се посочва още, че Петров е бил преподавател в два университета и обвинението накърнило преподавателския му престиж и репутация. Следва да се съобрази и обстоятелството, че той е бил известна обществена фигура и широкото медийно отразяване на повдигнатото обвинение сериозно е засегнало в негативна степен авторитета му в обществото, мотивира се още съдия Анастасова. Нейното решението не е окончателно. Както прокуратурата, така и роднините на Петров може да го обжалват пред апелативния съд, тъй като съдът не приема цялата им претенция за 200 000 лв. неимуществени вреди.

ОЩЕ ЕДНО ДЕЛО

Вдовицата и дъщерята на Петров встъпиха и по друго дело срещу прокуратурата, което той заведе малко преди убийството си. То е за близо 2 млн. лв. С този иск Петров настояваше да получи 1 684 628 лв. за неимуществени вреди, 226 500 лв. за имуществени, причинени му от акция „Октопод“, както и 2419 лв. за адвокатски хонорари. Според него вредите са му причинени от нeзaĸoнния мy apecт нa 10 фeвpyapи 2010 г., зaдъpжaнeтo мy, пoвдигнaтитe мy нeзaĸoнни oбвинeния и проточилия се процес. Петров беше окончателно оправдан през 2021 г. Припомнете си подробности тук.

Колкото до разследването за убийството на Петров, то изглежда в задънена улица, тъй като 9 месеца след разстрела му няма информация дори за заподозрени. Не е ясно и дали експертите успяха да „хакнат“ телефона му и да извлекат от него някаква информация в полза на разследването.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    0 0
    11:43, 16 май 2024
    Те милионите сега не му трябват май .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини