Зад красотата на северното сияние се крие опасност, предупреждават учени

Северните сияния, които обикновено са ограничени до по-високите географски ширини, наскоро изумиха много хора с фестивал от цветове на нощното небе в Мексико, Южна Европа и Африка, съобщава АФП, цитирана от БТА.

За учените, които отговарят за защитата на планетата Земя от мощни слънчеви бури, шоуто не е толкова примамливо.

"Трябва да разберем, че зад тази красота се крие опасност", заяви пред АФП Кантан Верспирен, координатор на програмата за космическа сигурност в Европейската космическа агенция (ЕКА).

На същото мнение е и Майк Бетуи от Центъра за прогнозиране на космическото време в САЩ, който предпочита да се "концентрира върху потенциално вредните въздействия" на слънчевите бури. Те могат да имат негативни последствия за електрическите мрежи и сателитите или да изложат астронавтите на опасна радиация.

Сиянието, което се появи на 11 и 12 май, беше причинено от най-мощната геомагнитна буря след тази от октомври 2003 г., предизвикала прекъсване на електрозахранването в Швеция и повредила мрежите в Южна Африка, отбелязва АФП.

Сега щетите очевидно са по-малки, въпреки че ще минат няколко седмици или месеци, преди компаниите за сателити да разкрият каквито и да било поражения, каза Бетуи.

Има няколко случая на автоматизирани американски трактори, които са спрели, когато GPS системата им е излязла от строя.

Геомагнитните бури се формират, когато потоци от електрически заредени частици се изхвърлят от повърхността на Слънцето и достигат магнитосферата - геомагнитното поле на Земята, отбелязва АФП.

Очаква се да има "интензивна активност в следващите няколко дни", каза пред АФП Алекси Глоувър от ЕКА.

Слънчевата активност "съвсем не е приключила", посочи Глоувър, като отбелязва, че е трудно да се прогнозира силата на евентуалните изригвания и дали ще предизвикат северно сияние

Астрономите знаят само, че Слънцето се приближава към пика на активността си в своя единадесетгодишен цикъл. Следователно рискът от нова геомагнитна буря е най-висок "отсега до края на следващата година", е мнението на Майк Бетуи. 

Геомагнитните бури създават електрически заряд, който унищожава сателитните вериги и претоварва електрическите мрежи. Най-известният пример за това досега е т.нар. събитие Карингтън от 1859 г., предизвикало искри в телеграфни станции. Някои от тези искри са били толкова мощни, че апаратите са продължили да работят и без връзка с електрическата мрежа, припомня АФП.

Какво би станало, ако отново се появи геомагнитна буря с такава сила? Повечето страни са укрепили електрическите си мрежи, за да избегнат продължителни прекъсвания на електрозахранването, както в Швеция през 2003 г. и Канада през 1989 г.

Астронавтите са особено застрашени от високи дози радиация, но те имат възможност да се предпазят в специална зона на Международната космическа станция, отбелязва АФП. 

Радиацията, съпътстваща геомагнитна буря, може да "проникне във фюзелажа" на самолет в близост до Северния полюс, казва американският експерт Бетуи. Понякога авиокомпаниите променят маршрутите на самолетите си при екстремна буря. 

Няколко предстоящи мисии се очаква да подобрят прогнозирането на слънчевата активност, за да може Земята да има повече време да се подготви, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини