Усилията за запазване на озоновия слой дават резултати

Протоколът от Монреал, подписан през 1987 г. позволи спиране производството на хидрохлорофлуоровъглеродите.

Усилията за запазване на озоновия слой дават своите резултати - концентрацията на вредните газове от групата на хидрохлорофлуоровъглеродите (HCFC) започва на намалява по-бързо от очакванията, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване.

Това е успех и внася оптимизъм по отношение на мерките за климата и опазване на околната среда, каза пред АФП Люк Уестърн от университета в Бристол, който е водещ автор на изследването, публикувано в сп. „Нейчър клаймът чейндж“.

Протоколът от Монреал, подписан през 1987 г., е международен ангажимент за елиминиране на субстанциите, увреждащи озоновия слой, които се използват в хладилници, климатици, изолационна пяна, аерозоли. Той позволи спиране на производството на хлорофлуоровъглеродите (CFC), но хидрохлорофлуоровъглеродите (HCFC), които увреждат озоновия слой и предизвикват парников ефект, ги заместиха. Тяхното производството и употреба все още са в процес на елиминиране.

Международният екип, публикувал изследването, смята, че нивото на HCFC е достигнало своя пик през 2021 г., пет години по-рано от предвиденото. Учените са работили с данни на Международната мрежа от станции за атмосферни наблюдения (AGAGE) и с тези на Националното управление на САЩ по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Без протокола от Монреал този успех не би бил възможен, коментира Уестърн.

Опазването на озоновия слой периодично се цитира от учените като пример за успешни колективни действия за защита на околната среда.

Според последните оценки на програмата на ООН за околната среда озоновият слой би трябвало да се възстанови през следващите 40 години.

 

Източник: it.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини