Откъде се появи партия „Величие“

Те не са разчитали на големите медии, а са превземали социалните мрежи. Но какво са говорили там, за да получат толкова подкрепа, че да влязат в парламента? Ето какво научихме за партия „Величие“.

За тях казват, че са близки до проруската „Възраждане“, други твърдят, че са „ТикТок партия“. Самите те казват, че са нещо друго. Социологическите проучвания не ги ловяха до изборния ден, а те спечелиха близо 100 000 гласа и стигнаха до парламента.

Ключът към успеха на партия „Величие“ не е само ТикТок. Вижте защо.

Началото

Партията е официално създадена през пролетта на миналата година. Нейни съпредседатели днес са Ивелин Михайлов и Николай Марков.

Михайлов години по-рано основава дружеството „Исторически парк“. Журналистически разследвания за дейността му свидетелстват, че функционира на принципа на Понци схема. Терминът идва от името на американеца Чарлз Понци, който в началото на миналия век създава незаконен бизнес модел - търси инвеститори, на които обещава голяма печалба, парите на първите се изплащат чрез намиране на нови инвеститори, а схемата работи само, ако има постоянен приток на свежи пари.

Михайлов стои и зад още десетки фирми.

Николай Марков е бивш служител на Националната служба за охрана (НСО), уволнен дисциплинарно през 2007 г. след публичен скандал. Нарича се полковник, но е уволнен от службата с чин подполковник.

Спас Спасов е един от журналистите, които следят Ивелин Михайлов и десетките му дружества още от самото начало. Затова е един от тези, които не са изненадани от резултата на „Величие“ на вота на 9 юни.

Той казва, че дълго време наблюдава „целия арсенал от руски опорки и от фалшиви новини“, които Михайлов и хората около него разпространяват.

„Това в никакъв случай не даваше основания да се мисли, че той е човек, който възнамерява да се занимава само с бизнеса си и да остане на нивото на една относително малка селска община“, казва той.

За първи път партията се явява на местните избори през октомври 2023 г. Тогава в община Ветрино, където се намира и „Исторически парк“, тя печели шест от тринадесет позиции в Общинския съвет.

„Исторически парк"

Николай Марков казва, че „Величие“ не е свързана с „Исторически парк“. И двете обаче са проект на Ивелин Михайлов.

„Исторически парк“ е открит през 2019 г. и е широко рекламиран като атракцион за културно-исторически туризъм в близост до град Варна. Още в началото финансирането му буди известни съмнения.

Разследвания на Капитал и Дневник показват, че дружеството има белези на Понци схема, както и че Михайлов и близки до него хора участват в съмнителна продажба на акции в парка.

Инвестирането в парка се случва най-често чрез плащане на ръка, а хората, които го правят, теглят кредити от различни банки. Заемите им се използват, за да се изплащат предишни такива.

„В случая на парка има и пирамидален елемент, който поне временно заздравява фундамента на структурата - ако някой от изтеглилите кредит иска да излезе, трябва да намери други хора, които да влязат вместо него“, пише Капитал.

Ивелин Михайлов обаче не ограничава усилията си единствено до създаването на парка. Той започва да изкупува и продава имоти в близкото село Неофит Рилски, както и в цялата община Ветрино. Започва строеж на различни сгради, които наподобяват стила на „Исторически парк“.
„Ветринска народна република"

На територията на с. Неофит Рилски действат две организации - „Пазителите“ и „Български юнак“. Първата служи като частна полиция, която извършва и „граждански арести“, а втората провежда военни обучения, пише Капитал.

„За всичко това, което продължава вече десетина години, прокуратурата и полицията се сетиха да реагират едва сега, преди изборите“, казва Спас Спасов и добавя, че Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е трябвало отдавна да се самосезира.
ДАНС извършва най-малко четири проверки, свързани с „Исторически парк"

През май в отговор на въпрос на депутата Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че ДАНС извършва най-малко четири проверки, свързани с „Исторически парк“.

Две от тях са за военизирането на парка - струпването на оръжия, изграждането на потенциални паравоенни групировки, както и поставянето на камери в с. Неофит Рилски. Другите са свързани с опасенията, че паркът е финансова измама.

Три дни преди изборите Дневник съобщи, че има решение на Арбитражния съд на Българската търговско промишлена палата, според което „Исторически парк“ трябва плати на охранителната компания „Авангард СОД“ неиздължени суми на стойност 92 хил. лв.

В сряда разследващият сайт BIRD съобщи и че 10 фирми, свързани с Ивелин Михайлов, са натрупали близо 650 хиляди лв. задължения към Националната агенция за приходите (НАП). Ден по-късно НАП потвърди, че провежда разследване по подаден сигнал. Михайлов отговори, че тези задължения ще бъдат платени до две седмици.

Как „Величие“ достигна до хората

Близък план, микрофон, подходяща мелодия, стокови снимки и националистически популистки изказвания. Всичко това в до 90 секунди. Стига до стотици хора в интернет.

Изненадата за възхода на „Величие“ вероятно е по-малка за хората, които редовно използват социални мрежи и са попадали на видеа на Ивелин Михайлов и на Николай Марков. Те записват срещите си с хора, след което ги излъчват в Ютюб и ТикТок. Имат свой канал - „Свободен глас“, издават и вестник, който се казва първо „Красиво Ветрино“, а вече е „Красива България“. Раздава се безплатно.

Тонът на „Величие“ е различен от този на „Възраждане“, липсва агресивно поведение от страна на двамата лидери. Те говорят за изстрадалия български гражданин, принуден да живее в чужбина, за политиците, които крадат от него, за величието на българския народ – теми, които са популярни сред националистическите партии. Наричат се „воини на светлината“ и „бели вълци“.

Посланията им са разпространявани от един от българските инфлуенсъри - Киро Брейка, който често говори в подкрепа и на социалистическия режим в България. Едно от видеата му, озаглавено „За първи път ще гласувам! За кого и защо?", има над 100 хиляди гледания.

„Това, което е ясно, е, че това е една националистическа партия, прицелена в електорат, който трудно прави разлика между фалшива новина и новина, между пропаганда и информация“, казва Спас Спасов.

Още преди създаването на партията Ивелин Михайлов застана начело на кампанията за спиране на изграждане на ветрогенератори на територията на община Ветрино. Той разпространи неверните твърдения, че ветрогенераторите вредят на здравето.
Нито леви, нито десни

Позициите на новата партия не са съвсем ясни. Представителите ѝ казват, че не са националистическа или проруска партия, че не са против ЕС и НАТО, както и че не са „нито леви, нито десни“. Говореното им често показва обратното.

„Нашите основни врагове в момента не са ЕС, не са НАТО. В момента нямаме външни врагове, имаме вътрешни и това са хората, които ограбват и продават държавата“, казват лидерите на „Величие“ на среща със съмишленици в Лондон.

Поименно за това атакуват съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ И Великобритания.

„Колкото и в момента да се декларират като партия, която не иска излизането на България от ЕС и НАТО, това е една антиевропейска, антиантлантическа и проруска нова партия“, смята Спасов.

В по-широк план Ивелин Михайлов казва, че има визия за управлението на България за следващите 100 години. „Планът тръгва от изграждането на най-добрите и най-умни и успешни хора в света“, казва той в едно от видеата си. Как става това не е ясно.

Същевременно от началото на войната на Русия в Украйна представители на „Величие“, включително Ивелин Михайлов, участват в протести против изпращането на оръжия за нападнатата страна. В публикация на Марков в официалния му профил във Фейсбук той казва, че „Крим е руски“ и добавя, че е украинският полуостров придобит от Русия по законен начин. Това съответства на тезите на Кремъл и противоречи на позициите на страните от НАТО и ЕС.

В друга публикация от юни 2023 г. Марков пише, че получава по разузнавателни канали информация за движението на оръжия за Украйна, които изпраща „по засекретен канал директно в Москва“. Преди ден по този въпрос гражданското сдружение БОЕЦ сезира ДАНС.

А само след няколко дни 13 души от „Величие“ ще положат клетва като депутати в 50-ото Народно събрание на България.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини