Колкото повече, толкова повече

Освен за дъжда, Мечо Пух се оказа прав и за егоизма и алтруизма. Учените доказаха валидността на крилатата фраза на най-известното мече що се отнася до готовността ни да жертваме за общото благо. Ново изследване показва, че нагласата да споделиш спечеленото и стремежа да се облагодетелстваш за сметка на другите са заразни и се разпространяват в обществото с еднаква скорост.

За целите на експеримента доброволци били включени в социална игра, при която всички имали по 20 условни единици „пари”.  Участниците трябвало да изберат каква част от сумата да дадат в общ фонд и каква да оставят за себе си. Играели в групи по четирима, при което всеки решавал без да знае как постъпват останалите. Според правилата дадените за общия фонд „пари” се умножавали по 2/5 и се разпределяли поравно между участниците. Добра стратегия в играта било даряването на всичките „пари”, но само в случай, че така постъпят всички участници. В края на играта се съобщавали постъпилите от всеки един средства, без обаче да се назовават имена. За следващата игра групите се сформирали отново.

Учените анализирали промяната в поведението на играчите. Оказало се, че ако човек е бил в група, която проявява щедрост, той самият дава повече в следващите 2 кръга. Егоизмът се разпространявал по аналогичен начин.

Подобно изследване преди време доказа, че усещането за щастие и самота, пушенето и наднорменото тегло се разпространяват в обществото както инфекциозните болести.

Заключението на авторите е, че малка проява на щедрост може да стимулира дадена социална група да бъде още по-щедра и да доведе до значими резултати.

http://www.wired.com/wiredscience/2010/03/kindness-spreads/

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини