Номинираха интернет за Нобелова награда за мир

Номинираха интернет за Нобелова награда за мир, пише Би Би Си. Кандидатурата е подкрепена от 237 предложения, както от индивиди, така и от организации. Първа номинацията подкрепи италианската версия се списание "Уаърд" заради това, че виртуалното пространство насърчава "диалога, дебата и консенсуса". Тя бе подкрепена и от лауреата от 2003 г. Ширин Ебади. Не е ясно обаче кой ще приеме наградата, ако интернет спечели приза, предаде КРОСС.

Директорът на Нобеловия институт Гейр Лундерстад заяви, че организацията е получила "хиляди номинации" за желаната награда. "Някои са от един човек, други от 10, трети - от 100", обясни той.

Номинациите могат да бъдат придвижени напред в състезанието от бивши лауреати, членове на правителства и избрани университетски професори. В селектирания списък най-вероятно ще присъстват още руската активистка за защита на човешките права Светлана Ганюшкина, както и китайнският активист Лиу Ксиаобо. Окончателният списък се утвърждава от Норвежкия Нобелов комитет, който е отговорен за присъждането на Награда за мир и има право да издига собствени кандидатури.

Лауреатът на престижната награда ще бъде обявен на 8 октомври. Заедно с нея се присъждат и 10 млн. шведски крони или около 1,4 млн. долара.

Американският президент Барак Обама спечели Нобеловата награда за мир през 2009 г. За него бяха дадени 205 номинации.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини