6 причини защо да не се лишаваме от кимион

Кимионът е една от най-древните и широко използвани подправки в света. Той е известен не само със своя уникален аромат и вкус, но и с ползите си за здравето.

Подобряване на храносмилането

Една от най-известните ползи от кимиона е неговата способност да подпомага храносмилането. Кимионът стимулира секрецията на храносмилателни ензими, което ускорява разграждането на храната и абсорбцията на хранителни вещества. Изследване показва, че кимионът може да помогне при лечението на диспепсия и други храносмилателни разстройства. Освен това, кимионът може да намали газовете и подуването на корема, което го прави отличен избор за хора със стомашно-чревни проблеми.

Антиоксидантни свойства
Кимионът е богат на антиоксиданти, които помагат за неутрализиране на свободните радикали в тялото. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят клетъчни увреждания и да допринесат за развитието на хронични заболявания като рак и сърдечно-съдови болести. Изследванията показват, че антиоксидантите в кимиона, като апигенин и лутеолин, могат да защитят клетките от оксидативен стрес и да намалят риска от заболявания.

Антибактериални и антимикробни свойства
Кимионът има мощни антибактериални и антимикробни свойства, което го прави ефективен при борбата с инфекциозни заболявания. Естрактът от кимион може да потиска растежа на различни бактерии и гъбички, включително Escherichia coli и Candida albicans. Това го прави полезен за предотвратяване и лечение на инфекции.

Укрепване на имунната система
Кимионът съдържа значителни количества желязо, което е важно за поддържане на здрава имунна система. Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, който пренася кислород до клетките и подпомага имунната функция. Кимионът също така съдържа витамини и минерали, които подпомагат общото здравословно състояние и укрепват имунната система.

Регулиране на кръвната захар
Кимионът може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар, което е особено полезно при диабет. Изследванията показват, че консумацията на кимион може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на кръвната захар. Той съдържа компоненти, които могат да инхибират ензимите, участващи в разграждането на въглехидратите и по този начин да намалят гликемичния отговор.

Отслабване
Кимионът може също така да подпомогне процеса на отслабване. Жени, които са консумирали кимион като част от своята диета, са загубили значително повече тегло и мазнини в сравнение с контролната група. Това вероятно се дължи на способността на кимиона да увеличава метаболизма и да подпомага разграждането на мазнините.

Кимионът е мощна подправка с многобройни ползи за здравето. Той може да подобри храносмилането, да предостави антиоксидантна защита, да има антибактериални и антимикробни свойства, да укрепи имунната система, да регулира кръвната захар и да подпомогне отслабването. Гарантирано е, че включването на кимион в ежедневната диета може да предложи значителни здравословни ползи.


Референции:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25456022/
2. https://www.researchgate.net/publication/51484336_Antioxidant_Activities_of_Hot_Water_Extracts_from_Various_Spices
3. https://www.organicfacts.net/uncategorized/health-benefits-of-cumin.html

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини