И Facebook ще "следи" къде се намираме

Най-популярната в света социална мрежа Facebook ще пусне следващия месец нова, актуална услуга.

В потребителското меню се очаква да се появи опция за местоположение, предаде technews.bg.

"Локацията" e една от основните тенденции в социалните мрежи в последно време.

Наскоро микроблогърската услуга Twitter се научи да "следи" своите потребители и да показва автоматично населените места и географските координати към новите съобщения на блогърите. Това е удобно, особено като се има предвид ограничената дължина на съобщенията в Twitter.

От Facebook все още не уточняват как точно ще работи новата услуга. Очаква се тя да влезе в действие към края на април, когато е конференцията за разработчици на приложения за Facebook, съобщава CNN.

Функцията за местоположение набира популярност и в нови сайтове като Foursquare и Gowalla, които първоначално не предвиждаха подобна възможност. Двата сайта предлагат мобилни приложения, разработени във вид на игра, за да поощряват потребителите на смартфони и ноутбуци да съобщават на своите познати къде се намират в момента.

Гугълската мрежа Buzz, конкурент на Twitter, също предлага функция за локация на потребителите.

Засега от нововъведението могат да се възползват само работещите с Mozilla Firefox, Google Chrome и Internet Explorer (след инсталиране на разширението Google Gears).

Добавянето на информация за местонахождението е свързано и с промени в политиката за конфиденциалност на Facebook. През ноември миналата година администрацията на сайта публикува нови правила, съгласно които данните за местоположение ще се третират като всяко друго съдържание, генерирано от потребителите.

Според Ню Йорк Таймс, Facebook ще даде възможност на потребителите да съобщават за своето място в отделно поле. Информацията ще се предава автоматично в лентата за новини, която се вижда от приятелите на съответния потребител.

Очаква се новата услуга да увеличи значително броя на посещенията на Facebook от мобилни устройства. Освен това, технологията ще позволи на социалната мрежа да внедрява нов тип сегментиране на аудиторията по местоположение. Този инструмент ще може да се използва за показване на реклами от локални компании, ориентирани към определена територия.

В момента Facebook има около 400 милиона потребители. 100 милиона от тях влизат редовно в мрежата от мобилните си устройства. Приходите на Facebook за 2009 година възлизат на над 700 милиона долара, повечето от които идват от реклама.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини