Високотехнологична камера ще снима София през следващите 100 години

 

Така би изглеждала София, заснета с камерата от Камен дел. Сн.: vsekiden.com

Идеята е на арх. Димитър Паскалев, който предлага да бъде поставена високотехнологична камера в местността Камен дел на Витоша и всеки ден тя да прави по една панорамна снимка на София. След сто години, тези 36 525 кадъра ще бъдат обработени и събрани в едночасов филм, който нашите наследници ще имат шанса да гледат. Интересното в случая е, че нито зрителите на този филм, нито дори екипът, който ще го монтир, са родени -  тук сме само ние, от които зависи това да се случи.

“Тази камера ще трябва да устои на бурите и набезите на времето. Тя ще бъде нещо като космическа сонда, изпратена напред във времето. Проектирането на тази инсталация, както и системата за поддръжка трябва да предвидят всякакви сътресения, които времето може да поднесе”, коментират за “Всеки ден” създателите на проекта.

Камерата ще се захранва от слънчева енергия, преработена от малък акумулатор. Ще има компютърно охлаждане и съответно нагревател. Фотоапаратът ще е защитен в огнеупорна каса, върху която дори е предвидено да има гръмоотвод. Обяснителна табела в основата на устройството ще разяснява какво е то и за какво служи. Всичко това гарантира, че тя няма как да бъде открадната и ще запечатва архитектурните промени в столицата през следващия един век.

“Столична община и в частност главният архитект Петър Диков осъзнаха важността на този проект и решиха сериозно да го подкрепят”, каза за “Всеки ден” арх. Паскалев, който очаква съвсем скоро да бъде свикана специална пресконференция, на която екип и общинари да дадат начало на реализирането на идеята.

Явно обаче той, а и ние, ще трябва малко да почакаме, защото арх. Диков не вижда това да се случи до края на 2010-та. “Проектът е безспорно оригинален и идеята е Общината да го финансира изцяло, но нали разбирате, че в тази година, белязана от липса на пари, това няма как да стане скоро”, каза за “Всеки ден” главният архитект на София.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини