КЗК глоби производителя на "Брускети Марети", заблуждавал, че продуктът е италиански

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби компанията "Итал фууд индъстри" с 213 300 лв. заради заблуждаваща реклама на продукта "Брускети Марети", съобщиха от институцията. Антимонополното ведомството е установило, че така направените телевизионни клипове на марката създават впечатление, че продуктът е вносен и е с произход Италия, което не отговаря на истината. "Брускети Марети" се произвеждат в България.

Комисията счита, че добросъвестното поведение е изисквало производителят ясно да посочи българския произход на продукта, се казва в решението на КЗК. Рекламните клипове са базирани изцяло като сюжет и замисъл върху елементи от италианската култура, език и самобитност. Същото впечатление създават и надписите на основните съставки на различните видове брускети.

Комисията приема поведението на "Итал фуудс индъстри" за нарушение на добросъвестната търговска практика, в резултат на което са пренебрегнати основни принципи на конкуренцията и пазара. За подобни нарушения наказанията следва да имат както санкционен характер, така и превантивна функция.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание периода на нарушение от над 2 години, неограничения кръг лица, до които е достигнала процесната реклама, както и икономическото състояние на ответното дружество. Решението на КЗК не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Законът въвежда заблуждаващата реклама като една от формите на нелоялна конкуренция, която е забранена поради негативния ефект, който оказва или може да окаже както върху отношенията между конкурентите, така и върху икономическото поведение на потребителите.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини