Проф. Мира Кожухарова: Има епидемия от морбили, 17 са починалите за година

От декември миналата година в страната има епидемия от морбили, съобщи в студиото на НОВИНИТЕ на PRO.BG националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. За една година регистрираните случаи са 13962, като 10889 то тях са от началото на годината до момента, уточни тя.

„Епидемията от морбили засегна цяла Европа и първият случай у нас беше внесен от Германия през март миналата година. От 2002-ра до 2008-ма година не сме имали български случаи на морбили, първите се появиха през 2009-та – внесени от чужбина”, посочи Мира Кожухарова.

За момента броят на заболелите в София е най-голям, но добрата новина е, че пикът на болестта в столицата вече спада, съобщи още проф. Кожухарова. Все още обаче, се увеличава броят на заболелите в Пловдив.

Мира Кожухарова съобщи още, че смъртните случаи до момента, вече са 17. „Като процент това е малко, но като се има предвид , че става въпрос предимно за деца, проблемът е сериозен”, подчерта националният консултант по епидемиология. Морбили е силно заразно заболяване: ако човек не е боледувал, 100 процента сигурно е, че ще се разболее до 10-11 дни, ако е влязъл в стая, където има поне един болен, обясни проф. Кожухарова. Това, което ни пази от морбили, е ваксината, която е включена в задължителния имунизационен календар. Първата имунизация се прави на 13-месечна възраст, на 12 години е реимунизацията. „Болни са тези, които не са ваксинирани”, подчерта Мира Кожухарова. Заболяването протича като дихателна инфекция, но по-тежко: със зачервяване на гърлото, зачервяване очите, температура, след това излиза и обривът, болестта може да доведе и до пневмонии, обясни националният консултант по епидемиология като уточни, че морбили има характерна есенно-пролетна заболеваемост.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини