Френски импланти превръщат циците в бомби

Цици-бомби

Гръдните импланти на френската фирма РIP са опасни и гърмят, предупреди Агенцията по лекарствата към здравния министър. Опасността идва от използването на силиконов гел, различен от обявения от фирмата производител. Зачестилите инциденти с жени, напомпали циците си с този продукт, доведе до забрана за използването му във Франция.

На 29.03.2010 г. френския компетентен орган AFSSAPS забрани използването на гръдните импланти на френската фирма PIP.  През последните три години в AFSSAPS са регистрирани увеличен брой доклади за инциденти с тези изделия – предимно нарушаване на целостта на импланта с последващи локални усложнения.

Често при тези инциденти се е налагала повторна операция.  Проверката в местата на производство е показала, че използвания силикон за имплантите е различен от описания за получаване на СЕ-марка, поради което е взето решение за блокиране на изделията и забрана за използването им. На 30.03.2010 фирмата PIP е обявила фалит.

Фирмата-дистрибутор на имплантите в България е предприела мерки по изтегляне на неизползваните изделия от пазара и уведомяване на пациенти и лекари.

 

Агенцията по лекарствата помества на сайта си и превод от информация, публикувана от AFSSAPS (Френска агенция за санитарен контрол на медицински изделия) на 30.03.2010

1. Кои са гръдните импланти, засегнати от това решение?

Става въпрос за гръдни импланти, произведени от фирмата POLY IMPLANT PROTHESE (PIP).

Afssaps (Френска агенция за санитарен контрол на медицински изделия) излезе с решение за спиране на дейността, разпространението и използването на въпросните, силиконови гръдни импланти, произведени от фирмата POLY IMPLANT PROTHESE, придружено с изтегляне на тези продукти от пазара. Оказва се, че фирмата производител e използа за направата на имплантите силиконов гел, който е различен от този, обявен при пускането на имплантите на пазара.

2. Какъв е проблемът с тези импланти?

Подадени в Afssaps сигнали показват увеличение в броя на руптурите в тези импланти

Вследствие от тези констатации бе направена инспекция във фабриката на фирмата POLY IMPLANT PROTHESE. Информацията, събрана по време на тази инспекция показа, че въпросните импланти са напълнени със силиконов гел, който е различен от този, обявен в документацията за получаване на CE маркиране и в описанието за производство. Следователно, тези импланти не отговарят на съответните изисквания за медицински изделия и провежданите изследвания не са били по регламентираните правила. В момента Аfssaps извършва лабораторен контрол на използвания силиконов гел. Веднага след приключването му, резултатите ще бъдат съобщени.

3.Как мога да знам дали моите импланти са такива?

Информация за вида на поставените импланти можете да получите от документите (паспорт, описание на имплантите, епикриза), предоставени Ви от хирурга след операцията. При липса на такива документи Ви препоръчваме да се свържете в хирурга, който Ви е оперирал.

4. Какво да правя, ако не мога да намеря координатите на хирурга, извършил операцията?

Болничното заведение или медицински център, където е правена операцията, разполага с тази информация. За да улесните търсенето е препоръчително да разполагате с данни, които ще помогнат за бързото намиране на медицинскито Ви досие (дата на операцията, име на хирурга и т.н.)

5. Как да постъпя ако имам такива имланти?

Насрочете си консултация с Вашия лекар или хирург, за да Ви прегледа и да Ви предпише подходящо изследване. Припомняме Ви, че по принцип проследяването след операция за увеличаване на бюст е задължително при всички случаи.

6.Какви са рисковете за здравето ми?

На този етап не са установени усложнения, различни от тези, срещани обикновено при други видове гръдни импланти. Наблюдавани са по-голям брой руптури и възпалителни локални реакции при тези протези.

7.Сериозни ли са тези рискове?

Не, но в случай че бъде установена руптура в импланта, от какъвто и вид да е той, е

препоръчително протезата да бъде сменена.

8.Какви са симптомите при руптура на гръдния имплант?

Руптурите в гръдните импланти често нямат никакви симптоми. Те могат да се видят при клиничен преглед, при който лекарят може да насрочи допълнителни изследвания, ако това е необходимо. Именно затова е важно редовно проследяване при специалист.

9.Трябва ли да се подложа на операция, за да извадя гръдните си импланти?

На базата на мнения на потърсени експерти, на този момент нищо не дава основание за превантивна смяна на имплантите.

10.Ако извадя гръдните си импланти, мога ли да си поставя нови?

В повечето случаи е възможно повторно поставяне на импланти. Вашия хирург ще Ви обясни условията, при които може да се обмисли повторна операция.

11.С кого мога да се свържа, за да получа допълнително информация?

На първо място потърсете Вишия лекар/хирург. Afssaps поддържа и зелена линия: 0800 636 636

12.Какво проследяване трябва да предприема в дългосрочен план?

Трябва да спазвате препоръчаното Ви редовно проследяване и да си правите ехография всяка година.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини