Бъдещите жители на Марс трябва да се заселят в пещери

Американски учени предложиха оптимално място на Марс, където могат да бъдат изградени обитаеми бази, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Според специалистите бъдещите жители на Червената планета трябва да се заселят в пещерите, образувани на местата, където са изригвали вулкани. Доводите си те са изложили на страниците на сп. "Икарус".

За наличието на пещери на Марс се знае отдавна. Кей Уилямс от изследователския център "Еймис" на НАСА и негови колеги са създали компютърен модел на образуването им, за да определи характеристиките на потенциалните домове за бъдещите жители на Марс.

Едно от най-важните предимства на пещерите е наличието на големи запаси вода под формата на лед.

Марсианските пещери са с един-единствен изход и вход, който се намира на покрива.

Създаденият от учените модел показва, че през деня нагретият въздух не влиза в студените пещери и ледът в тях не се топи. Нощем влагата от изстиналия въздух се кондензира на заледените стени и замръзва, като по този начин се увеличава дебелината на ледената покривка.

Неотдавна друга група учени описа още едно място на Марс, където съществуват благоприятни условия за живот. Това е склонът на огромен марсиански вулкан. Там може да бъде открита вода

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини