Киргизстан отново се развълнува

В четвъртък, малко повече от месец след априлската смяна на властта в Киргизстан, когато хиляди граждани, възмутени от политиката на президента Курманбек Бакиев завзеха с щурм ред държавни обекти, в Киргизстан се възобновиха митингите, пише руският вестник "Независимая газета".

Този път най-тревожните събития, демонстриращи цялата сложност на ситуацията, се разгърнаха в южната част на страната, където позициите на Бакиев са особено силни. На обяд на 13 май, около две хиляди души завзеха сградата на областната администрация в Ош.

Привържениците на назначения още от Бакиев губернатор Мамасадик Бакиров пометоха малобройните милиционери, счупиха няколко прозореца и взеха сградата под свой контрол. Самият Бакиров побърза да се върне в кабинета си.

Привържениците му се обвиха против временното правителство и поискаха да бъде пуснат на свобода бившия вътрешен министър Молдомус Конгатиев.

Поддръжници на временното правителство са си върнали контрола над ключова правителствена сграда в южния град Ош днес, 14 май, след като вчера сградата беше завладяна от противници на новата власт, като инцидентът беше определен от управляващите като опит за преврат, предаде агенция Ройтерс.

Двете групи са влезли в сблъсъци помежду си за контрола над сградата, но няма данни за сериозно пострадали хора.

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) няма да разполага миротворци за подсигуряване на обстановката, заяви генералният секретар на организацията Николай Бордюжа, цитиран от агенция Интерфакс.

"Решението, което бе прието, е да не се използва силовият компонент на организацията за разрешаване на ситуацията в Киргизстан. Позицията на Съвета за колективна сигурност за случващото се в републиката е, че това е вътрешен въпрос за Киргизстан", заяви Бордюжа на пресконференция в Москва.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини