Осъдиха най-богатия китаец на 14 години затвор

Най-богатият допреди две години китаец, 41-годишният Хуан Гуа-нюй беше осъден на 14 години затвор заради плащане на подкупи и финансови нарушения.

Историята на бизнесмена е китайски вариант на историята за човека от народа, който забогатява. Хуан е син на бедни, но дълбоко набожни селяни, принадлежащи към християнската общност в Китай. Той е роден в южния пристанищен град Шанту и първоначално се препитава, като продава часовници и радиоапарати на сергия на градски пазар. Постепенно той превръща този бизнес в огромна империя от 600 магазина. Компанията му, наречена „Гоме електрикъл", за електронни и електродомакински уреди се слави с това, че в нейните магазини се правят доста големи отстъпки, които подбиват цените на конкурентите. Благодарение на натрупаното богатство Хуан се мести да живее в Пекин, където обитава пищен апартамент.

През 2008 г. Хуан оглави класацията на китайското списание „Хурун" за най-богат жител на Китай с имущество от около 6,3 милиарда долара. Хуан беше арестуван през ноември 2008 г. за финансови злоупотреби и плащане на подкупи. Делото срещу него беше първият процес в Китай срещу толкова богат частен предприемач. Подкупите Хуан плащал, за да получи изгодни договори както за „Гоме електрикъл", така и за друга своя компания за недвижими имоти.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини