Не влизайте в солариума!

Солариумите значително увеличават риска от меланома - най-смъртоносния тип рак на кожата, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите на проучването от университета на Минесота са установили, че използването на всякакви устройства за придобиване на изкуствен тен увеличават със 74 процента риска от меланома. За хората, които редовно ходят на солариум, опасността е между 2,5 и 3 пъти по-висока, отколкото за тези, които никога не го използват, съобщава БТА.

Изследването потвърждава предишни проучвания върху връзката между устройствата за изкуствен тен и кожната меланома и дава отговор на въпросите дали тази практика е безопасна и дали рискът зависи от вида на соларуима.

"Открихме, че няма значение какъв тип е солариумът и че няма безопасни устройства за придобиване на изкуствен тен", пишат авторите на проучването в сп. "Cancer Epidemiology".

Предишни изследвания са показали, че младите хора са изложени на най-висок риск. Според авторите на настоящето изследване обаче опасността се повишава в зависимост от това колко често се ходи на солариум, независимо от възрастта, пола или типа използваното устройство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини