Откриха ток във вулканична пепел от Ейяфятлайокутл

Британски учени, изследвали облак вулканична пепел над Шотландия, са констатирали, че в него има електричество, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Когато облаци пепел от вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия започнали да блокират въздушния транспорт, учените пуснали балон за атмосферни изследвания над Шотландия.

Така било установено, че тези частици все още притежават електрически заряд.

Балонът на Джоузеф Улановски от университета на Хъртфордшир и Джайлс Харисън от университета на Рединг е проектиран, за да изследва облаците прах в пустинята.

Той може да измери размерите на частиците и натрупалия се в облака електрически заряд.

Фактът, че вулканична пепел и прах съдържат електричество, не е изненадващ - в тях има електричество при изхвърлянето им от кратера.

Електрическият заряд обаче трябва бързо изчезне, след като частиците се отдалечат от вулкана. Облакът, изследван от балона на височина 4 км над Шотландия, бе пътувал повече от 30 часа от Исландия, отбелязват двамата учени.

Следователно възможно е друг феномен, свързан с протичане на електрически ток в атмосферата, да е поел щафетата от предишния и да е наелектризирал краищата на облака. Електрическият заряд обаче бе измерен в центъра на облака.

Харисън и Улановски са на мнение, че тези електрически натоварени частици произхождат от сблъсъци между самите вулканични частици. Резултатите от изследването им са публикувани в Environmental Research Letters.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини