Руските шпиони бяха депортирани от САЩ

Десетте руски шпиони, които признаха снощи вината си пред съд в Ню Йорк, бяха депортирани, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Според Франс прес те за заминали за Москва. По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че те ще излетят от Ню Йорк за Виена със самолет, предоставен от американското правителство. След като признаха снощи вината си, федералният съдия Кимба Уд нареди незабавното им депортиране.

Влизането им в САЩ в бъдеще ще бъде забранено и в случай на нарушение на забраната, договорката за освобождаването им ще се смята за нарушена и извън сила, съобщиха американски представители, пожелали да останат анонимни. Това се отнася не само за руските граждани, а и за американката Вики Пелаес.

Шпионите ще бъдат разменени за четирима души, задържани в Русия "за предполагаеми контакти със службите на западни разузнавания". Условие за освобождаването им бе подписването на молба за помилване с признаване на вината.

Американските представители заявиха, че това не означава, че те действително са се занимавали с шпионаж, а решението за размяната е взето от съображения за националната сигурност и по хуманни причини. На тях ще им бъде разрешено да заминат за Виена заедно със семействата си.

Решението за размяната на шпионите било взето от специалните служби, а не от президента Барак Обама.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини