Хаити шест месеца след земетресението: Рискове, подкрепа и възможности

Шест месеца след най- силното земетресение в Хаити от 200 години насам, предизвикателството за посрещане на нуждите на повече от 800 000 засегнати деца и техните семейства, остава сериозно.

Земетресението причини смъртта на над 220,000 души, а 300,000 са ранените, в една и без друго слаба страна. Около 2,000,000 души са били разселени, от които 1,600,000 все още са принудени да живеят в пренаселените палаткови лагери. Близо 60% от инфраструктурата на Хаити, която никога не е била силна, е разрушена и над 180,000 домове са оставени необитаеми.

"Земетресението в Хаити е бедствие за децата, което все още не е преодоляно.”, заяви Антъни Лейк, Изпълнителен Директор на УНИЦЕФ. „УНИЦЕФ и нейните партньори полагат ежедневно ограмни усилия за оказването на животоспасяваща помощ и подкрепят децата да изградят своето бъдеще.”

УНИЦЕФ снабдява директно с питейна вода 330,000 души в Хаити, а общо 1.2 милиона души получават чиста вода благодарение на нашето партньорство с други организации. Повече от 275,000 деца са имунизирани срещу дребна шарка, рубеола, дифтерит, тетанус и магарешка кашлица.

Програмите за хранене предоставят помощ на около 550,000 души със специални потребности – деца под 5-годишна възраст и кърмещи майки, като 2000 деца, страдащи от остро недохранване получават специализирана терапия и грижа. Общо 500,000 деца са получили основни образователни материали, а 185,000 са предоставени от УНИЦЕФ. Близо 2,300 учители и 3,000 души от образователната система са преминали специално обучение.

Образователният сектор е сериозно засегнат от тази катастрофа.

3,978 училища са изцяло или частично разрушени, което представлява 80% от всички училища в зоната на земетресението. Това задълбочи проблемите с образованието в страната, където по- малко от половината деца са посещавали училище преди земетресението.

Преди три месеца, с подкрепата на УНИЦЕФ, Правителството на Хаити пое ангажимента да върне всички деца в училищата. Осигурените временни училища бавно възвръщат чувството за стабилност и сигурност в живота на пострадалите от заметресенията деца, като същевременно са използвани и за центрове, в които се развиват здравни и хуманитарни дейности. Основният приоритет в момента е да се разшири достъпа до образование за всички деца в страната.

Ускоряване на дейностите по разчистване на терени, създаване на възможности за разселените семейства, настанили се в училищните дворове и ускоряване на строежа на нови училища с цел да се осигурят сгради преди да е започнала новата учебна година са основните предизвикателства и приоритети на УНИЦЕФ и нейните партньори.

Друга съвместна инициатива на УНИЦЕФ и Правителството цели намаляване размера на таксите за обучение, тъй като 90 % от училищата са частни, а не държавни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини