Microsoft Terapixel – небесна карта с резолюция 1 трилион пиксела

Карта на нощното небе с резолюция трилион пиксела – така може да се характеризира новият проект на Microsoft - Terapixel. В хода на мероприятието Research Faculty Summit, софтуерният гигант представи резултати от съвместната мащабна работа на учени, инженери и IT експерти.

Към момента картата Terapixel е най-голямата и с най-много подробности. За реализация на проекта учените са използвали 1800 двойки снимки, направени с помощта на телескопите Schmidt (Австралия) и Palomar (Калифорния).

За оценка на мащабите на проекта ще посочим някои факти. Ако решите да разпечатате картата Terapixel, размерите й ще покрият футболно игрище. В качеството на изходни данни са използвани и материали, събирани в продължение на 50 години.

Трябва да отбележим, че снимките са обработвани, тъй като са имали различно ниво на яркост, цветове и шум. За „залепване“ на изображенията е използван Windows High Performance Computing cluster. Благодарение на тази система, информацията е обработена само за половин ден. Размерът на финалното изображение е 802 GB.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини