Проверяващи отново влизат в "Каолин"

Министерството на икономиката и МОСВ ще направят нова проверка на дейността на „Каолин" АД, обявиха от ведомството на министър Трайчо Трайков.

Целта е да се изясни категорично как работи дружеството и дали спазва законодателството и в частност екологичните норми.

Преди дни в министерството е получено писмо от Политически клуб „Екогласност", в което се настоява фирма „Каолин" да спре добива на варовик от находище „Великан" край Меричлери, тъй като с това се замърсява околната среда.

Затова ръководството на икономическото министерство ще направят нова проверка, въпреки че до този момент са правени няколко такива.

В това ново обследване ще бъдат включени и представители от всички заинтересовани институции - МОСВ, РИОСВ, Министерството на културата и МИЕТ, както и ще бъдат поканени представители на ПК „Екогласност".

Припомняме, по-рано днес миньори от „Коалин" протестираха в София срещу искането за спиране на работа. Според тях твърдението на еколозита са лъжа.

„Калциевият карбонат (варовик) е основна суровина, необходима за сероочистните инсталации на ТЕЦ-овете от комплекса „Марица изток".

По този повод работниците прогнозират, че ако добивът бъде прекратен, „това предполага спиране на сероочистните инсталации, следователно обгазяване на региона с вредни емисии и серни газове, спиране работата на ТЕЦ-овете, а оттук - и спиране добива на въглища.

Около 10-12 хиляди работници ще трябва да бъдат освободени или пуснати в отпуск", пишат още протестиращите работници.

От министерството на икономиката уверяват, че, ако „Каолин" работи при в съгласие с българското законодателство и екологичните норми, работниците не трябва да имат никакви притеснения за работните си места, заплатите си и развитието на предприятието.

Министър Трайков коментира от своя страна, че ведомството му няма да позволи да бъде въвлечено в междуфирмен конфликт.

Фирма „Каолин" има концесия за добив на неметални полезни изкопаеми - индустриални минерали от находище „Великан" край Меричлери от 15 януари 2008 г.

По утвърден от министъра на икономиката, енергетиката и туризма график за контрол на предоставени концесии, през тази година беше направена текуща проверка на изпълнението на концесионния договор, при която не са констатирани никакви съществени нарушения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини