Започна най-големият фестивал на балони в Европа

Най-големият фестивал за летящи балони в Европа започна със странни и чудесни форми, изпълнили небето за да отбележат златния юбилей на модерните балони с горещ въздух. Над половин милион души се очаква да присъстват на 4-дневната Международна балонова фиеста в Бристъл, провеждана в града в югозападна Англия с участието на около 150 балона от цял свят.

Тазгодишният фестивал, едно от най-големите събития на открито във Великобритания отбелязва 50-годишнината на модерните балони и 100-годишнина на авиационната индустрия в Бристъл, основен местен работодател. През 1960 г. американецът Ед Йост пръв използва найлонов балон и газ пропан за топлия въздух, пише БГНЕС. Дотогава балоните, още от времето на пионерския полет на братя Монголфие през 1783 г. са затопляни от огън на земята. Дон Камерън създава първият модерен балон в Европа през 1967-а.

The Bristol Belle, поизносен от времето и с твърде много дупки по тънкия найлон, бе подгрят отново на тазгодишната фиеста. Камерън, сега най-големият производител на балони в света е директор полети на събитието и на 71 г. и все още е влюбен в чара им.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини