Младежите на издръжка при мама и тате до 32 години

32 години е средната възраст, до която младите мъже остава да живеят при родителите си. Едва когато навършат 28 години, мнозинството от момичетата напускат родния дом у нас, пише Монитор.

По привързаност към семейството България е сред рекордьорите в Европейския съюз, сочат данните от "Националната стратегия за младежта 2010–2020 г.", подготвена от просветното министерство.

"Българските младежи от 15-30 г. продължават да живеят все по-дълго в дома на своите родители в сравнение със своите връстници в другите държави от ЕС", отбелязват експертите от МОМН. Основната причина за продължително съжителство с родителите си е липсата на финансови възможности да живеят под наем или да си купят собствено жилище.

Българските младежи са сред най-късно намиращите си работа в сравнение с връстниците си от Евросъюза, сочи статистиката. 22 години е средната възраст, на която се започва първата работа у нас. Най-късно започват да работят в Румъния и Унгария – на 23-годишна възраст. Рекордът държат Холандия, Австрия и Великобритания, където младежите започват първата си служба около 16-17 години.

България е сред първенците по индекс на младежка безработица. Без работа стоят 22,5 на сто от нашенцитемежду 15 и 24 години, докато 20 е средният процент за ЕС, сочат последните данни. По този показател най-тежко е положението в Испания, където почти всеки втори младеж под 24 години е без заплата. Сивият сектор е най-сериозната заплаха пред младежкия труд у нас, гласи националната стратегия на МОМН.

"Недостатъчните професионални умения и практики в реална среда принуждават завършилите средни професионални училища и особено тези от общообразователните училища, след завършване на образованието си да започнат "първата възможна работа"", коментират експертите от просветното министерство. Според доклада най-често стаж "на черно" се трупа в сферата на търговията, услугите и обслужването.

Един от препоръките за решаване на проблема е да се положат усилия за плавното преминаване на младите хора от учебната скамейка към пазара на труда чрез разширяване на стажовете и практиките в реалния сектор.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини