Ямболски крадци спряха интернета между Германия и Азия

Ямболски апаши спряха интернета между Германия и Азия.

Местни крадци на метални кабели скъсали оптичен кабел и прекъснали за 10 часа интернет-трафика между Германия и Азия, съобщи МВР.

Инцидентът станал на 18 август в 21,30 ч., когато бандитите със земекопна машна прекъснали специален кабел от 26 оптични влакна за пренос на съобщителни, интернет, банкови и други данни от Германия за Азия.

По данни на фирмата, поддържаща и експлоатираща кабелната връзка, пропуснатите ползи за една минута са 1600 евро, а нанесената щета възлиза на около 900 000 евро.

В землището на с. Межда бил направен 7-метров изкоп, който тримата мъже после заровили.

Полицаи от община "Тунджа" и Ямбол намерили и задържали извършителите. Пресцентърът на МВР твърди, че те са част от престъпна група, специализирала се кражби от този вид. Наблюдавана била в продължение на месец.

Групата ползвала технически уреди и машини за търсене, разкопаване и транспортиране на откраднатите метали. Наред със съсипаните военни комуникации те разрушавали и извършвали кражби от мрежите на БТК и енергопреносните дружества.

Задържани са ръководителят на групата Ж.Т. (31 г.) от Ямбол, регистриран за военно престъпление, П.П (33) и Ж.С. (28).

Тримата са служители в ямболска фирма, чиято собственост е ползваната при престъплението техника. Ж.Т. е задържан за 72 часа.

Продължават процесуално-следствените действия. По случая е образувано досъдебно производство.

Новината предизвика вниманието и на Агенция Франс прес, която отбеляза, че кражбите на кабели от телекомуникационните, железопътната и електрическите компании в България са чести в България.

Правителството направи опит да прекрати кражбите като наложи по-строги разпоредби за компаниите, изкупуващи метал, отбеляза агенцията.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини