Художници рисуват кариера

С откриването на изложба от пленера Димитровград 2010 тази вечер започна културната програма на общината за празника на града. В художествена галерия "Петко Чурчулиев" над 30 свои картини показаха акад. Светлин Русев и негови ученици от различни поколения - Милко Божков, Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев, както и художници с димитровградски корен - синът на Пеньо Пенев- Владимир и сънът на патрона на галерията Стефан Чурчулиев.

В продължение на седмица творците скицираха индустриални пейзажи от Димитровград, като оказа се най- предпочитана е била гледката на кариерата. Освен най-новите творби гостите на изложбата видяха и платна на именитите автори от 80-те и 90-те години на миналия век. Всеки един от тях ще остави по една или няколко картини, за да бъде попълнен и обновен фонда на димитровградската галерия.

Скица на химическия завод "Неохим" на художникът Ивайло Мирчев

Градоначалникът Стефан Димитров каза, че се надява художниците от пленера да помогнат за запазването на монументалните платна, разположени по блоковете на бул."Раковски". На тях предстои да им бъде направена експертна оценка, за да получат статут на паметници на културата.

На откриването на изложбата бе представен и традиционния за Димитровград календар, в който годината се брой от септември до септември, когато е рожденния ден на града. За трета поредна година в него са поместени художествени произведения, този път те са на авторите от пленера.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини