Майка обвини в убийство джипито на сина си

Севим Саим

Майка обвини в убийство личната лекарка на сина си. Севим Саим от Кърджали ще заведе дело срещу джипито Евгения Иванова, защото е поставила грешна диагноза на тригодишното й дете Юсуф Халибрям и е причинила смъртта му. Тя вече е дала докторката на прокуратурата. Жалвала се е и в здравната каса. Седмица е била необходима на докторите от Кърджали да установят, че се касае за перитонит и да се намесят, но вече било късно.

Сагата започва на 11 август. Семейството на Севим е в село Неофит Бозвелиево, Момчилградско. Детето започва да повръща. Вдига висока температура. Бащата пали колата и кара малкия Юсуф в Кърджали при личния лекар. Детето боледувало често. Лекарката поставила диагноза вирусна инфекция и предписала лекарства. Семейството се върнало на село, но състоянието на Юсуф се влошило. На следващия ден се обадили по телефона на д-р Иванова. Тя изписала антибиотик.

На 14 август късно вечерта малкият Юсуф е откаран от родителите си в Центъра за спешна помощ в Момчилград. Най-обикновен фелдшер веднага поставил правилната диагноза – перитонит, и ги насочил към Кърджали.

В Центъра за спешна помощ в областния град ги посрещнали с турски сериал. Дежурните започнали да разпитват родителите, вместо да прегледат детето. Посъветвали ги да качат Юсуф при доктор Налбантова във вътрешното отделение. Тя се скарала,че идват посред нощ. Предписала изследвания, преглед на ехограф и консултация с хирург.

Изследванията се оказали обезпокоителни за майката, но никой от медиците не й обяснил какъв е проблемът на сина й. Едва хирургът д-р Чауш реагирал адекватно. Той заявил, че случаят е за университетската болница в Пловдив. Казали на семейството да изчака линейка, която да ги закара.

Чакането продължило цели три часа. Линейката пристигнала в Пловдив на сутринта. Детето било прегледано и прието.

Шансовете на Юсуф да оцелее са под 1 процент, казали докторите от Пловдив. Те се чудили защо са се мотали техните колеги от Кърджали.

В университетската болница направили две операции на малкото момче. Коремчето му било цялото в гной. На 18 август то починало. Лекарите препоръчали аутопсия, за да има майката аргументи, ако желае да съди някого за смъртта на сина си. Тя отказала.

В епикризата е записано: Остър гангренозен перфоративен апандисит. Тотален перитонит.

Жалбите ми са както срещу д-р Иванова, така и срещу Центъра за спешна помощ. Закарахме детето ”синьо- зелено”, с потъмнели устни и висока температура, а те се мотаха цяла вечер, казва майката.

Д-р Иванова обяснила на бабата на детето, че няма вина. Когато го преглеждала, то имало всички сиптоми на вирусно заболяване, включително и зачервено гърло.

Д-р Евгения Иванова обясни пред медиите, че Юсуф е бил с температура, но нямал болки в корема, както често се случвало. Тя поставила диагноза „възпаление на гърлото“. Притеснява се от проверката.

Шефът на РЗОК д-р Соня Ангелова съобщи, че проверяват случая. Ще приключат на 23 септември. Д-р Иванова ще бъде санкционира. Ако е виновна, Агенцията по медицински одит може да и отнеме лекарските права.

Георги Кулов

 

Малкият Юсуф
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини