Китайският дисидент Лю Сяобо е Нобеловият лауреат за мир

Китайският дисидент Лю Сяобо, който е в затвора, бе удостоен с Нобеловата награда за мир за 2010 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Той получава наградата за траен принос в отстояването на човешките права в Китай, заяви председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд.

"Комитетът дълго е вярвал, че има тясна връзка между човешките права и мира", бе съобщено на церемонията.

Изборът на лауреата бе в известна степен очакван и вероятно ще разгневи Пекин, предаде Медиапул.

Страната вече предупреди, че присъждането на Нобеловата награда за мир на Лю ще бъде възприето като "неприятелски жест" и ще влоши отношенията между Китай и Норвегия.

Специалистът по Нобеловите награди за мир Асле Свен смята, че “връчването на отличието на китаеца Лю ще бъде посрещнато добре от Запада и ще накара хората да забравят факта, че миналогодишният лауреат Обама не отговори на очакванията".

Дисидентското досие на петдесет и четири годишният Лю Сяобо е дълго. Той участва в събитията на площада Тянанмън през 1989 г., заради което без присъда е лежал в затвора две години. През 1996 г. е осъден на три години трудов лагер заради отправени призиви за освобождаването на участниците в протестните действия през 1989 г.

Последната присъда срещу Лю е от миналата Коледа и е заради съавторството му в "Харта-08". Манифестът, подписан от над 10 хил. души, призовава за реформи в политическата система на Китай и настоява за спазване на правата на човека.

Лю е професор по китайска литература. До 1989 г. е преподавал в Пекинския университет, но след събитията на Тянанмън му е забранено да преподава в държавни образователни заведения в Китай. Също така е издадена забрана за публикуване на негови работи в страната.

По информация на СиЕнЕн, при телевизионното предаване на обявяването на лауреата в Осло, сигналът на телевизионната компания на Китай е бил заглушен.

През 2010 г. Нобеловата награда за мир се връчва за 91 път. Досега нейни лауреати са били 97 души и 23 организации, като в някои случаи призът е връчван едновременно на двама или повече лауреати. Стойността на наградата е 10 млн. шведски крони или около 1 млн. евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини