5 бона глоба за хасковска аптека, продаваща без рецепти

В Димитровград фармацевтите вече не продават масово лекарства без рецепти

Хасковска аптека е била глобена с 5 000 лв. заради системна продажба на лекарства без рецепти, каза за Dimitrovgrad.bgvesti.net димитровградският общопрактикуващ лекар Дарин Шишманов. Докторът съобщи, че въпросната аптека от областния център е голяма, но отказа да назове името й. Допълни само, че санкцията е наложена от Изпълнителната агенция по лекарствата, която проверила собствениците след сигнал от димитровградските джипита.

"Това е реалният резултат от протеста, който започнахме лятото, каза Шишманов. Тогава той и трима негови колеги от местната организация на общопрактикуващите лекари се заканиха, че ще завеждат искове срещу фармацефтите, ако масовата продажба на лекарства без да са изписани от лекарите продължи.

Според Шишманов много от аптеките в Димитровград вече се съобразяват с Наредбата за продажбата на лекарствените средства. В Хасково обаче има аптеки, който прескачат закона. Точно по тази причина фармацевти от цяла Хасковска област в момента са проверявани от Агенцията по лекарствата, потвърди д-р Шишманов. Местните джипита няма да се откажат да следят дали се спазва Наредбата за търговия с лекарства и ще продължават да сезират ресорната агенция.

Т.Милева

Д-р Дарин Шишманов е един от инициаторите на проверките по атпеките в областта
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини