Разчистват от еколози пътя на радиоактивния влак

www.nuclearpowerdaily.com

Германската полиция извърши принудително отвеждане на хиляди протестиращи, които блокираха железопътната линия в северната част на страната по време на протест срещу конвой с ядрени отпадъци.

Принудителното отвеждане започна в 01.30 часа след в Харлинген, намиращ се на около 15 километра от Даненберг, крайна спирка на конвоя.

По-рано властите властите заявиха, че за да се справят с всички протестиращи, ще е необходимо много време, тъй като около 3000 души са седнали на релсите и близо до жп линията.

Полицаите трябваше да ги свалят оттам един по един при минусови температури.

След като пристигнат в Даненберг, 123-те тона радиоактивни отпадъци, които бяха изпратени от Франция, трябва да бъдат натоварени на камиони и отнесени до мястото на складиране в Горлебен на 20 километра.

Над 1000 активисти очакват конвоя в Горлебен. Полицията и протестиращите се сблъскаха по време на дългото чакане, като полицаите използваха палки и водни струи. И в двата лагера има ранени, според полицейски данни.

Една от протестиращите е била евакуирана с хеликоптер.

На фона на острите протести срещу приемането на ядрения боклук в Горлебен министърът на околната среда Норберт Рьотген припомни отговорностите на Германия:

"Вече повече от 40 години използваме ядрени електроцентрали за производството на електричество. Отпадъците са част от този процес и ние имаме задължение да ги складираме надеждно."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини