"Фейсбук" пуска и своя интернет поща

Популярната социална мрежа в интернет "Фейсбук" (Facebook) ще пусне в понеделник и услуга за ползване на електронна поща @facebook.com, което според специалистите е сериозно предизвикателство към Gmail на компанията "Гугъл" (Google).

За идеята за електронна поща на "Фейсбук" се говори още от февруари. Официално тя се нарича Проект "Титан", но неофициално специалистите я наричат Gmail killer ("Убиец на Джимейл").

Ключовият момент за комерсиален успех в този сегмент обаче ще е пускането на търсачка на "Фейсбук", за която все още има само спекулации и догадки. Предполага се, че фирмата на Марк Зукърбърг ще опита да създаде продукт, който при търсене дава приоритет на резултати, които са свързани и с предпочитанията на хората, с които човек се е сприятелил във "Фейсбук".

"Гугъл" контролира около две трети от пазара на търсачки, твърди лондонският "Гардиън", и няма съмнение, че възприема сериозно случващото се във "Фейсбук" с нейните над 500 милиона потребители. Битката е за рекламни приходи от около 24 млрд. долара годишно.

Засега "Фейсбук" няма бизнес ориентирани услуги за генериране на печалби и на пазара усилено се говори, че компанията е започнала да привлича най-добрите таланти.

"Гугъл" твърди, че не разработва своя платформа за социална мрежа, но миналата седмица обяви плановете си да вдигне с по 10% заплатите на всички служители и това веднага бе изтълкувано като опит да задържи топ специалистите си.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини