Информирано ли се съгласявате?

Снимка: rodilnitza.com

Когато подписвате документ, който пряко ви касае, изчитате ли всичко до най-малка подробност, включително „малките букви”? Това не важи ли с особена сила за състояния, касаещи вашето здраве и благополучие? Например, когато постъпвате в болница и подписвате документ, наречен „Информирано съгласие”. С този въпрос две неправителствени организации – сдружение „Естествено” и групата „Родилница” приканват жените да се информират за техните права при раждане.

Инициативата, наречена “Инфогласност”, е по повод днешния Международен ден за премахване на насилието над жените. Практиките на световно ниво показват, че най-добрият начин да се даде сила на жените е чрез обучение. Затова тази година акцията ни на този ден ще наблегне точно на това, и по-специално на информираното съгласие, обясняват организаторите.

Документът “Информирано съгласие” се подписва и при раждане на дете, по нормален или оперативен път, като се връчва на родилката непосредствено след приемането й в болницата, без тя да има възможност подробно да се запознае със съдържанието му. Информираното съгласие се е превърнало в дълъг списък от интервенции, под който раждащите жени просто трябва да се подпишат, често в разгара на раждането.

Знаете ли, че имате право да се съгласите само на част от предложените процедури, а други да откажете, без това да има негативни последствия върху вас като пациент? А наясно ли сте, че можете по всяко време да оттеглите съгласието си за провеждане на интервенции върху вас? Информирано ли се съгласявате?

В действителност, информираното съгласие е добре регламентиран (дори в нашата страна) процес, който има за цел да предпази пациентите и да им осигури правото да решават кой, кога и какво прави над тялото им. Едно основно право на всеки от нас, което не бива да бъде пренебрегвано, отбелязват инициаторите.

Акцията “Инфогласност” ще се състои днес от 11 часа, пред Майчин дом в София, ул. “Здраве” 2. В същия ден и час подобно събитие ще има и пред САГБАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“, град Варна.

Ще бъдат раздавани брошури за правата на пациента, ще бъде подписано писмо до Министерство на здравеопазването и НЗОК, като хората ще имат възможност да поговорят за правата си.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини