Почитаме св.Варвара днес

Денят на Св. Варвара се празнува на 4 декември. Народът я възприема като покровителка на болестта шарка. За това на този ден не се споменава това име. За да я умилостивят старите хора са я наричали Баба шарка, Лелята и други такива епитети. Обикновено на този ден в някои райони на страната се коли кокошка. Това често се е срещало в Тракия. Заради това този ден там се е наричал и кокошиден. Пак там в празничната вечер се стопаните кадят за първи път къщата си, затова тази вечер за тях е първата кадена вечер. Но това важи само за Тракия.

В останалите райони на страната това става на Игнажден (20.12). За тракийци това се пада втората кадена вечер,т.е това се извършва около Коледа, когато е кулминацията. Всъшност Коледа е най-големия зимен хпистиянски празник и народа празнува подобаващо. Трета и последна кадена вечер е срещу Нова година (Суроваки).

На празника на Св. Варвара в Западна България се извършват определени ритуали, чийто главно действащи лица са малките деца и това съвсем естествено, тъй като именно те най-често са се разболявали от шарка. Те обикалят къщите. Тези деца се наричат Варварици. В българския традиционен календар денят на Св.Варвара е известен и като Женска Коледа.

източник: BG folklor

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини