Арсен в питейната вода в Меричлери и Великан

2,5 над допустимата норма арсен съдържа питейната вода в Меричлери и димитровградското село Великан, е показала проверка на регионалната здравна инспекция в Хасково. Със заповед на РИОКОЗ ползването й от населението е спряно. Водата става само за миене и къпане, но не бива да се пие, обясняват здравните инспектори.

Кризисен щаб в община Димитровград  заседава днес по обяд заради извънаредната ситуация. Две водоноски вече са осигурени за населението във Великан и Меричлери от Гражданска защита, казаха от общината. Вода има подсигурена и за нуждите на децата в градината в Меричлери. Още две водоноски се очаква да пристигнат от Гражданска защита -Стара Загора.

За Dimitrovgard.bgvesti.net кметът Стефан Димитров коментира, че засега не е ясно откъде се е появил арсенът в питейната вода на двете селища. "Ние имаме само заповед на РИОКОЗ-Хасково, предполагам, че ще последва заседание на Областния съвет при кризисни ситуации, където да има повече информация", допълни Димитров.

Шефът на ВиК- Димитровград инж.Станимир Евтимов не бе открит за коментар. Димитровградското водно дружество още вчера е получило заповедта на Регионалната здравна инспекция в Хасково за състоянието на питейната вода в Меричлери и Великан.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Още по темата очаквайте по-късно във видеорепортаж.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини