Криза: Постно посрещат Банго Василий в Крум

69-годишната Христина показва замразеният във фризера патладжан, който ще сложи на трапезата довечера

С патраджан, смесен с чесън и лук ще посрещнат ромската Бъдни вечер част от обитателите на крайните къщи в димитровградското село Крум. 69-годишната Христина Христова ще храни многобройната челяд с печения още лятото зеленчук, който е складирала във фризера. Жената разказва, че храни двете големи деца със 30 лв. на месец. Толкова и остава от 100-левовата пенсия, когато й удържат заемите. Възрастната циганка е отчаяна от кризата и това, че няма работа нито за роми, нито за българи. "Не знам, чедо какво ще правим, страшна работа", жалва се жената.

Скромно, но с месо на трапезата ще посрещнат Банго Василий и съседите по къща на Христина в селото. Фамилията на Кольо Симеонов е четиричленно, но е приготвило свинско и пуйка за тази вечер. Ще има още газирано, сладко и пита, разказва главата на семейството. И допълва, че това е първия ромски празник, посрещнат с малко пари. Кольо работи в местна фирма в Крум и така издържа семейството.

Съпругата му Анелия си стои в къщи и се грижи за домакинството. Жената рано-рано е напалила печката с дърва и пържи свинското. След това смята да ходи до магазина за напитките и хляба. На днешния празник ромите вярват, че ще им върви през годината, ако имат богата трапеза. Затова се стремят да сложат от всичко и по повечко на масата.

Кольо Симеонов от Крум ще посрещне Банго Васили по -скромно от други години
Анелия носи дърва за огъня в печката
Свинското вече се пържи в тенджерата
Семейството ще сложи на трапезата повече за да им върви през годината

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини