Положителни проби за шап в Резово

Положителни са кръвните проби за шап, взети от животни от с. Резово, област Бургас. Това съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

От днес ще започне незабавно умъртвяване на животните от селото.

Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов съобщи, че иначе огнището на шап в Кости е потушено, като приложените там мерки за справяне със заболяването ще бъдат приложени и в село Резово.

"Издавам в момента заповед за пристъпване към незабавното умъртвяване на всички животни на територията на село Резово. От днес започваме и колкото по-бързо приключим, толкова по-добре", каза той.

Става дума за над 200 животни на 11 собственика. Ще бъдат умъртвени и 21-те турски бивола, които се предполага, че са пренесли болестта в България.

Положителните проби са били взети от няколко животни в село Резово, които са проявили клиника (симптоми) на заболяването. Така е установено наличието на живия вирус у тях. Инфекцията в животните е много ранна, защото те не са изградили антитела.

"При тези изследвания, които направихме, фактически те още нямат изградени антитела и затова кръвните проби излязоха преди два дни излязоха отрицателни, а сега вече – тъй като вирусът е в самите животни, има проява на клиника – с авти в устната кухина, лигавене, с поява на температура. Тоест животните тепърва започват за изграждат антитела. Затова от взетите сега проби в устната кухина е установено наличието на вируса на шап", обясни д-р Войнов в отговор на въпрос защо пробите преди дни са били отрицателни.

"За около една седмица ветеринарните власти са направили над 6000 проби за вируса. Спираме с изследванията. Започваме клинични прегледи на животните за поява на признаци на шапа", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини