България слага такса "Шап" на границата с Турция

Заради епидемията от шап, която достигна и до граничните райони на България, всеки шофьор, който идва с лека кола от Турция, ще плаща по 2 евро, за да мине през границата.

Таксата за тирове и автобуси пък ще  бъде 10 евро, съобщи шефът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.

Освен това ще бъдат върнати и траповете за дезинфекция по границата с Турция.

Таксите за дезинфекция на ГКПП Лесово, Капитан Андреево и Малко Търново ще се плащат единствено по банков път, като пари на ръка няма да се събират, уточниха от ветеринарната служба пред вестник "24 часа".

Очаква се по този начин да се събират около 400 000 лв. месечно, с които да се покриват разходите на хазната за обезщетение на фермерите с убити животни.

До края на седмицата ще бъдат готови отчетите на комисията, която описа щетите в с.Кости.

По предварителни данни компенсациите, които ще бъдат платени, са 300-350 хил. лв. По-всяка вероятност 100% обезщетение ще има и за стопаните от с. Резово. Заради заразата там ще бъдат убити  90 говеда, 60 овце, 20 кози и около 30 свине, които са собственост на общо деветима местни стопани. Освен тях ще бъдат умъртвени и 21 турски бивола, които са преминали границата и се намират в района на селото. Предполага се, че заразата е тръгнала именно оттам.

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов обяви, че се подготвят трупните ями за заравяне на животните и се изграждат дезинфекционни площадки, през които задължително ще минават всички превозни средства в Резово.

Мисия на Европейската комисия пристига във Варна за проучване на ситуацията с шапа в страната.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини